Ugrás a tartalomra

Ismét pedagógusok és diákok tüntettek

atv.hu
Utoljára módosítva
2022. december 03. szombat 21:06
Szombatra újabb tüntetést szerveztek, miután a héten három fővárosi gimnázium összesen nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát, mert korábban részt vettek polgári engedetlenségi akciókban.
Fotó: telex.hu

Mint már ismeretes: december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát, mert korábban részt vettek polgári engedetlenségi akciókban, azóta pedig újabb hét tanára kapott figyelmeztetést.

A tanárok menesztése nagy felháborodást váltott ki: még aznapra tüntetést szervezetek a Belügyminisztérium elé, ami aztán határozatlan idejű virrasztással folytatódott. A Tanárok a Tanárokért Facebook-csoport tájékoztatása szerint az elmúlt két napban 26 vidéki és 62 fővárosi oktatási intézményben összesen 840 pedagógus választotta a munkabeszüntetést, szombatra pedig újabb tüntetést szerveztek 17 órára a Klebelsberg Központ elé.

Törley Katalin után a két nagy pedagógusszakszervezet képviselője kapott szót. Ők arról beszéltek, hogy aki ma tanárnak áll, az a szegénységet választja. Arra kérték továbbá a szülőket, hogy a sztrájknapokon ne küldjék be a gyerekeket az iskolába, a tanárokat pedig arra, hogy „vegyék komolyan a sztrájkot”. Jövő hét csütörtökre általános sztrájkot, december 9-ére pedig újabb tüntetést hirdettek.

Felszólalt két szülő is, akiknek a gyermekei a Karinthy Frigyes Gimnáziumba járnak. Ők arról beszéltek, hogy a szülők sem fogják magukra hagyni sem a gyerekeket, sem a pedagógusokat; és közölték: a szülők keresetet fognak beadni a kirúgott tanárok visszavételéért.

Az Egységes Diákfront és az ADOM diákmozgalom képviselői is szót kaptak. Ők arról beszéltek, hogy nemcsak maguk miatt, szüleikért és a jelenlegi valamint leendő tanárokért is tüntetnek. Felszólították minden diáktársukat, hogy december 8-ára minden iskolába szervezzenek ülősztrájkot, valamit arra bátorítottak mindenkit, hogy vegyenek részt a december 9-ére szervezett tüntetésen - írja az atv.hu.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!