Ugrás a tartalomra

Kézműves alkotásokból nyílt kiállítás

minap.hu/Miskolc TV
Utoljára módosítva
2019. szeptember 24. kedd 09:43
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az országos gyermek és ifjúsági népi kézműves pályázat kiállítását és díjkiosztóját.

A Hagyományok Háza, a Debreceni Művelődési Központ és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében kétévente hirdetnek pályázatot. Az Észak-Magyarországi Régióból és a Felvidékről származó gyermekek és fiatalok pályamunkáit a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület zsűrizte, a kiállítást is Diósgyőrben nyitották meg.

Szőnyegek, ruhák, használati eszközök és ékszerek, mind gyermekek és fiatalok alkotásai. A kézműves pályázatra három kategóriában érkeztek nevezések, az óvodás csoporttól egészen a 24 éves ifjú kézművesekig. Régiónkból és a Felvidékről 24 egyéni pályamunka és 10 csoportos pályázás került be a miskolci tárlatra.

A tárlatra népi kézműves alkotásokkal lehetett nevezni. A mesterek, népművészek, tárgyalkotók feladata pedig az volt, hogy szakmailag segítsék a gyerekeket, hiszen a hagyományok továbbadása a jövőnk záloga - fogalmazott Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke.

A pályázat célja hagyományaink őrzése, továbbvitele, valamint az utánpótlás megtalálása és kinevelése. A miskolci tárlaton bemutatott munkákból az országos megmérettetésre 20 egyéni és 7 csoportos pályázás jutott tovább. Az országos kiállításnak Debrecen ad majd otthont.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!