Ugrás a tartalomra

Középkori játékok lesznek a Lovagi Tornák Terén

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 03. csütörtök 16:25
Többféle előadással és egész napos játéklehetőséggel indít a Pajta játék-tár a Lovagi Tornák Terén. Június elejétől várják a betérőket egy minden korosztálynak szóló „középkori játszóházba”, de a fajátékok mellett rendhagyó előadásokkal is találkozhatnak az ide látogatók.

Az alapötletet az adta, hogy a Lovagi Tornák Terén található egy eredetileg funkciójában istállónak tervezett, ám kihasználatlan épületrész. A szervezők arra gondoltak, hogy ennek átalakításával létrejöhet egy rendezvényhelyszín, így született meg a Pajtaként emlegetett tér.

Június 12-től egész nyáron át hétvégenként a gyermekek és játékos kedvű felnőttek középkort idéző fajátékokat próbálhatnak ki. A játékszerek egész nap rendelkezésre állnak és az egész családot megmozgatják. Az eszközök között ügyességi játékokat is találhatunk, de a koordinációs készséget és a fürgeséget próbára tevők is akadnak. Korábban is találkozhattak vele a vendégek a hétvégi programok között és akkor is nagyon nagy sikerük volt.

Ezt a programot a szervezők összekötötték rendhagyó előadásokkal, amiből négyfélét terveztek. A fegyvermustrán az előadás által beleláthatnak az érdeklődők a középkori harcmodorba, de nemcsak a középkori fegyverkezés történetét ismerhetik meg, hanem arról is hallhatnak, mi tesz valakit lovaggá.

A Meglepő hangszerek bemutatóján a jól ismert dobok és fuvola mellett sok érdekes hangszerrel találkozhat a közönség, azt is megtudhatja, mikből lehet hangszert épíeni. 

Az Élet a királynék várában című előadáson Johanna udvarhölgy mesél arról, kik és hogyan éltek itt a Diósgyőri vár fénykorában, a 14-15. században. De nemcsak királyokról és királynékról mesél majd az udvarhölgy, hanem a középkor öltözködési szokásairól és a várnép mindennapjairól is szó esik.

A Gyógynövényes előadáson a gyógynövényszakértő Pászk Norbert mutatja be a középkori gyógyítás és a gyógymódok történetét.

Az előadások kísérőprogramja a Középkori betűvetés, a Láncing- és hangszerkészítés, valamint az íjászat. A Pajta játéktárat a Középkori Forgatag keretében támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!