Ugrás a tartalomra

Rövid és hosszú távon is rendeznék a kapualjakat

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 12:23
Több irányból és az eddiginél is több szereplő bevonásával kezelné a belváros egyik legproblémásabb kérdését az önkormányzat.
Fotók: Juhász Ákos

Évek, sőt, évtizedek óta gyülemlő problémákat igyekszik orvosolni a városvezetés a főutcai kapualjak, átjárók és dufartok ügyében – derült ki azon a csütörtök reggeli sajtótájékoztatón, melyen a városüzemeltetésért felelős alpolgármester rámutatott: a rendőrség munkáját a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) ezen a területen is jelentős mértékben támogatja.

Badány Lajos úgy látja, a két szerv járőrpárosai hatékonyan tudnak együtt dolgozni, ami azért is döntő jelentőségű, mert a köztereken tapasztalható bűncselekmények és szabálysértések ellen mindmáig a leghatékonyabb ellenszer a tartós helyi jelenlét. Hozzátette, a városlakók biztonsága érdekében a miskolci önkormányzat évi ötvenmillió forinttal támogatja az állam részéről – ahogy értékelte – alulfinanszírozott rendőrséget.

A turizmusért felelős alpolgármester, egyben a belváros tárgyalt részének önkormányzati képviselője ezt követően emlékeztetett: jó ideje már, hogy a városvezetés a közterületek és teraszok rendjének biztosítása érdekében egyeztetésre hívta a kocsmák, éttermek és bárok bérlőit. Szopkó Tibor ugyanakkor úgy látja, az eredményes egyeztetést alapul véve elérkezett az idő ahhoz, hogy a társasházak kezelőivel is felvegyék a kapcsolatot. 

Mint azt kifejtette: a kérdés rendkívül összetett, miután tekintettel kell lenniük számos tulajdonjogi aspektusra, melyek feltárását az önkormányzat Főépítészeti Kabinetjének közreműködésével már jórészt sikerült is elvégezniük. A tartós megoldásig azonban – ecsetelte – kötelességüknek érzik, hogy a MIÖR hathatós bevonásával addig is fellépjenek az alapvetően rendészeti beavatkozást igénylő problémák elhárításában. 

A cél – húzta alá Szopkó Tibor –, hogy a helyhatóság a lakók és a járókelők érdekeit szem előtt tartva tudjon az illetékes szereplőkkel közös nevezőre jutni a további teendőkről. Mint megtudtuk: a kapualjak illemhelyként történő használatával, a szemeteléssel és a falfirkálással rövidesen nem pusztán a személyes járőr-jelenlét lesz hivatott felvenni a küzdelmet, ugyanis több mozgásérzékelő kihelyezését is tervezik a környéken.

Bor Imre járőrszolgálati szakreferens kollégái ellenőrzései kapcsán a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt időszakban főként a Széchenyi utcáról közvetlenül nyíló kapualjakra helyezték a fókuszt. Az üzletek és vendéglátó egységek figyelmét – folytatta – elsősorban a túlburjánzott növények rendbetételére kellett felhívniuk. A köztisztasági szabálysértések a MIÖR szakemberének beszámolója alapján jellemzően az éjjeli órákban valósulnak meg, aminek megszüntetésében továbbra is számítanak a lakosság segítségére.

A MIÖR (0-24 óráig) ingyenesen hívható zöld száma: 06-80-46-00-46

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!