Ugrás a tartalomra

Varga: Orbán nem vonja vissza a Miskolcot is sújtó kormánydöntéseket

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 21. szombat 12:06
Varga László országgyűlési képviselő hiába kérte több, az önkormányzatokat hátrányosan érintő döntés megváltoztatását a miniszterelnöktől az Országgyűlésben. Orbán Viktor az érdemi választ megkerülve, meg se hallotta a nagyvárosok működőképességét veszélyeztető kormányzati elvonásokra vonatkozó kérdését.

„Miért vesznek el még több pénzt az önkormányzatoktól?” – ezzel a címmel azonnali kérdést intézett hétfőn a parlamentben a miniszterelnökhöz Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője. A képviselő felidézte, hogy a világ más részein a kormányok a kevésbé fontosnak ítélt területekről irányítanak át forrásokat a koronavírus-járvány elleni védekezésre: az egészségügy, a szociális ágazat és az önkormányzatok részére. A magyar kormány ezzel szemben sokszor az önkormányzatok rovására hozza meg intézkedéseit.

A védekezésre hivatkozva az elmúlt hónapokban elvonta a gépjárműadó helyben maradó részét, összesen 34 milliárd forintot, ami Miskolc számára mintegy 450 millió forint bevételkiesést okoz. Ebből több pénzt lehetett volna fordítani útfelújításra, kátyúzásra – jegyezte meg a képviselő. Az Orbán-kormány a közösségi közlekedés állami támogatását is megvonta a nagyvárosoktól – Miskolctól félmilliárd forintot –, miközben járatsűrítésre kötelezi. A járvány gazdasági hatásai, a kormány elvonásai és a védekezés kiadásai szakértői számítások szerint Miskolcnak mintegy 7 milliárd forint költséget okoznak, amit a kormány még tetéz a nagyvárosok vízszolgáltatást végző cégeire kivetett adó emelésével, ami Miskolcot is negatívan érinti.

Az MSZP képviselője felszólította a kormányt, vonja vissza ezt a törvénymódosítást, és tegyen le arról, hogy az önkormányzati bevételek ellentételezése nélkül mentességet adjon a gazdasági társaságoknak az iparűzési adó befizetése alól, ahogy a további, a városok bevételeit csökkentő lépéseiről is.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője: a magyar kormány sokszor az önkormányzatok rovására hoz döntéseket

Orbán Viktor a képviselő egyik felvetésére sem reagált, a kormány önkormányzatokat sújtó intézkedéseit megkerülve általánosságban beszélt a kormány adóemelést kerülő politikájáról, a munkavállalók, vállalkozások támogatásáról. A válasz második részében a Varga által nem említett miskolci beruházásokra hivatkozott, amelyek egyikét sem fenyegeti veszély.

Varga László válaszában aláhúzta, a kormányzati elvonások a város működőképességét, és több, az önkormányzat által finanszírozott beruházás megvalósítását veszélyeztetik. Hozzátette azt is, a járvány okozta gazdasági válsághelyzetben maguk a vízközmű cégek szövetsége kérte az adó megszüntetését, hogy talpon tudjanak maradni.

Orbán Viktor viszontválaszában arra hivatkozva utasította vissza a közműadó emelésének elhalasztását, hogy a kormány szándéka az, hogy az igazságosság nevében 1 liter víz minden településen ugyanannyiba kerüljön.

További hírek

Olvasnivaló