Ugrás a tartalomra

Titkos kamera, "szekus módszerek"

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 11. péntek 17:23
Bartha György és Szopkó Tibor pénteken sajtótájékoztatón jelentette ki: nem irigylik Demeter Ervint, ha karrierje végén úgy érzi, hogy az egykori román kommunista titkosszolgálat módszereinek áldozata lett.
Fotó: Parai Roland

Finoman szólva sem mindennapi hangfelvétel jelent meg csütörtökön az egyik helyi hírportálon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal napokban leköszönt vezetőjének egyik utolsó nyilvános megjelenéséről.

Demeter Ervin augusztus 20-a alkalmából mondott beszédet a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol – a hagyományoknak megfelelően – átadták a „Kormánymegbízotti Dicséretet” és az „Év Kormánytisztviselője” díjakat is. A beszédben a politikus egy álmáról beszélt, amelyben a román Securitate (az egykori román kommunista diktatúra titkosszolgálata) szeretné eltávolítani őt beosztásából, és a helyére saját emberét ültetnék.

Az elhangzottakkal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót pénteken a Velünk a Város frakció két önkormányzati képviselője: Bartha György és Szopkó Tibor. A politikusok kijelentették: a teljes frakció megdöbbenve hallgatta a korábbi kormánymegbízott szavait.

Szopkó Tibor

– Demeter Ervin szekusokat emleget. Erős szó: a jelzőkkel együtt talán még túl erős is, különösen egy nyilvános rendezvényen. A korábbi kormánymegbízott ugyanis olyan szekusokat emleget, akik mindenét elveszik – minden bizonnyal saját párttársaira, a helyi Fideszre, bizonyos érdekköreire utalva. Nem tudom, milyen emberi és szakmai viszonyok uralkodhatnak a helyi Fideszben, de nem irigyeljük Demeter Ervint, ha karrierje végén úgy érzi, ilyen módszerek áldozata lett – jelentette ki Szopkó Tibor.

Ezekre a bizonyos módszerekre Bartha György egy konkrét példát is hozott: mégpedig a városháza közgyűlési termében felfedezett, a közvetítőrendszer részét nem képező kameráét és mikrofonokét.

Bartha György

– A hazugságot a tévedéstől az különbözteti meg, hogy aki az előbbit kimondja, az pontosan tudja, hogy az állítása nem igaz. Így volt ezzel a Fidesz-KDNP képviselője is, aki a sötét időket idéző, titkos felvételkészítésre alkalmas eszközökről azt mondta: azok csak az ülések jegyzőkönyveinek készítőit segítették. Pontosan tudta, hogy hazudik. A jegyzőkönyvek készítői ugyanis nem tudtak a fideszes városvezetés utasítására felszerelt kameráról, így azok értelemszerűen a munkájukat sem segíthették – tette hozzá.

A képviselők úgy fogalmaztak: mindez a helyi Fidesz szégyene. „A képviselőket tudtukon kívül lehallgatni, hangfelvételeket készíteni róluk szekus tempó. Ugyanilyen szekus tempó állítani valamit, amiről pontosan tudni, hogy nem igaz! Szégyenteljes, méltatlan. Talán pont erre gondolt Demeter Ervin? Talán arra, hogy távoznia kellett a Kormányhivatal éléről, hogy Alakszai Zoltánnak legyen jól fizető munkahelye? Nem tudni. De még ha a szavai túl erősek is, sajnos van bennük igazság” – zárták.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!