Ugrás a tartalomra

Április végére készül el a görömbölyi szabadtéri színpad tetőszerkezete

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 01. szerda 15:02
A Szolártsik téri területen álló kőszínpad tetőszerkezetének megépítésének céljából, –sajtótájékoztató keretén belül – adták át a kivitelezéshez a munkaterületet a nyertes vállalkozónak. A Borkuti László, a városrész önkormányzati képviselője, a beruházásban közreműködők jelenlétében tartotta meg a kivitelezés előtti utolsó egyeztetést.
Fotó: Juhász Ákos

Több mint két éve, a helyi képviselője kezdeményezésére született meg az elhatározás, hogy Görömböly városrész központját, a kedvelt közösségi összejövetelek szabadtéri helyszínét, a Szolártsik Sándor téri önkormányzati ingatlanon, pályázati támogatással továbbfejlesztik. 

Az előzményeket felidézve a képviselő kiemelte: a felhívásban megfogalmazott pályázati lehetőséggel a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. (MKK) élni tudott, így Eperjesi Szabolcs, Görömbölyön élő építész látványtervei alapján tízmillió forint összegű támogatáshoz jutottak a szabadtéri kőszínpad oldalsó takaró- és tetőszerkezetének kialakítására. Hozzátette: hosszú és bonyolult hatósági egyeztetések, kisebb módosítások után végül elfogadták a kiviteli tervet, az engedélyezési eljárást követően, a pályáztatás során a legelőnyösebb műszaki tartalommal a FE-VODA Kft. nyerte el a bruttó tizenkét és félmillió forintnyi költségvetésű munkát, melynek mintegy egyötödét a DK-s politikus képviselői fejlesztési alapjából egészítette ki.

A TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00758 azonosító számú, „Nyitott közösség a szabad térben” projekt megvalósítási határideje idén április 15.

Ezt követően Majorné Bencze Tünde, a MKK ügyvezetője, egyben a projekt menedzserek vezetője, munkatársaival hivatalosan is átadta a kivitelező cég ügyvezetőjének, Luterán Zsoltnak azt a munkaterületet, ahová már egy évtizeddel ezelőtt a kőszínpadot alapját lerakták. Az alapépítmény ugyan számos rendezvényen és fesztiválon használatban volt már, a görömbölyiek és a helyi közösségek körében mégis általános kívánalomként fogalmazódott meg az idők során, hogy állandófedés kerüljön rá, megkönnyítve ezzel a szervezőmunkát. A kissé szokatlan alakú pódium kibővítésénél a legfőbb nehézséget – ecsetelte Borkuti László – leginkább a patakmeder közelsége és szomszédos területen álló épület miatt, az abból származó katasztrófavédelmi előírásoknak való megfelelés jelentette.

Habár mindössze alig három hónap áll rendelkezésre az avatásig, mindeközben – tudtuk meg – a helybélieken semmi sem múlik: miután a görömbölyi tervezőn és a kivitelezőn kívül az alapanyagokat biztosító helyi vállalkozások mindent megtesznek azért, hogy májustól a szomszédban álló közösségi házhoz méltó objektum díszelegjen és hasznosuljon a Görömböly-patak mentén.

A Görömbölyi Közösségi Házat egy hasonlóan enyhe tél közepette, épp huszonöt esztendeje kezdték építeni, s még azon év májusának végére át is adták. Az önkormányzat által biztosított huszonkétmilliós összeget akkor tizenhárom millió forint értékű önkéntes munkával és vállalkozói támogatással pótolták ki a görömbölyiek, ami akkoriban is példa nélküli volt. 

Műemléki környezetről lévén szó eleve nem lehetett figyelmen kívül hagyni az esztétikai szempontokat, viszont a fentiekben taglalt környezeti és utcaképi összhatás, valamint a huszonegyedik századi trendeket diktáló formavilág egybevetésén túlmenően lényeges elvárásként fogalmazódott meg az építésztervezővel szemben, hogy a funkcionalitásában kifogástalanul helytálló architektúra konstruálásakor az anyaghasználat minél gazdaságosabb legyen és minimális fenntartási költséggel bírjon.

Ennek mentén: amit csak lehet – számolt be Eperjesi Szabolcs a Miskolc Televíziónak, aki már a közösségi ház megszületésekor is jelen volt –, előre legyártanak a műhelyekben, s úgy szállítják majd oda a vasszerkezeteket. Egyedül tehát a nagy hideg szólhat közbe, mely a munkaterület alapozásának fázisát tolhatná ki. Tudniillik akármennyire is jól szolgált a színpad eddig, egy keveset kénytelenek lesznek belőle visszabontani – hogy aztán a fesztiválszezon kezdetéig az időjárási viszontagságok ellen alaposan felvértezzék.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!