Ugrás a tartalomra

Árak akkor és most: ennyit drágultak az élelmiszerek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 25. szombat 12:40
A magyarországi infláció az európai uniós átlag feletti, májusban a hivatalos mutató 10,8% volt hazánkban. Ez az élelmiszerárakon is megmutatkozik.
Fotó: Mocsári László

A jelenséget már akkor is érzékelhettük, amikor a háború még csak a kanyarban sem volt, de azóta folyamatosan romlik a helyzet, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az első, olvasható felmérések szerint az emberek nagy része az utóbbi hónapokban visszafogta a költéseit emiatt.

A Magyar Cetelem Bank több mint 1000 ember bevonásával készülő felmérése szerint a magyarok 24 százaléka többet dolgozik, azaz többletbevételre igyekszik szert tenni azért, hogy fenn tudja tartani megszokott anyagi helyzetét. A megkérdezettek 12 százalékának azonban már hozzá kellett nyúlnia megtakarításaihoz. A felmérés rámutat, sokan mondtak le olyan nagy költségű beruházásokról is, amit a közeljövőben terveztek, mint a költözés vagy az új autó vásárlása. A legtöbben mégis ugyanazon spórolnak: élelmiszerekből, illetve higiéniai termékekből vásárolnak kevesebbet.

Béka a forró vízben

Nem, nem békaevésre buzdítjuk az embereket, a fenti címet egy kísérlet viseli, melynek lényege, hogy élő békát dobnak forró vízbe. Ha rögtön teszik ezt, a béka egyszerűen kiugrik. Ha azonban hideg vízbe teszik, és lassan melegítik azt, az állat gyakorlatilag megfőzhető, mert hozzászokik a fokozatosan forróvá váló közeghez. E logika mentén annak igyekeztünk utánajárni, mennyivel kerülnek átlagosan többe a legfontosabb termékek az évekkel ezelőtti árukhoz képest. Azt egyelőre nem mondjuk meg, hány év különbséggel hasonlítottuk össze a cédulákat. A kérdés: ha egyik pillanatról a másikra nőttek volna meg így az árak, vajon ki akarnánk ugrani a vizes fazékból?

A nyugdíjasoknak méginkább meg kell gnodolniuk, hogy mire telik. Fotó: Mocsári László

A kísérlethez találtunk pontos forrásokat, mégpedig reklámújságok és különböző szóróanyagok formájában az akcios-ujsag.hu adatbázisán.

Meredeken felfelé

Néhány ár a múltból: a trappista sajtnak a kék-fehér áruházlánc pultjában 899 Ft volt kilója. A legutóbbi reklámanyagban hirdetett trappistából egy kiló 2968 forint klubkártyával, anélkül 4589. A hitelesség kedvéért hozzátesszük, a minőség valószínűleg más (a 2015-ös újságnál nincs márka feltüntetve), de egyik esetben sem pizzafeltétről van szó.

A téliszalámi esetében azonban pontosan lehet látni a különbséget, mert ugyanarról a szegeden gyártott márkáról van szó mindkét esetben: 3465 Ft/kg volt korábban, ami most 6665 Ft/kg. A hazai trikolorba bújtatott, 2,8 százalékos tej a régebbi újságban 189 Ft volt, most ugyanott, ugyanazt 269 forintért vehetjük meg, ha van nálunk klubkártya. Ha nincs, akkor 445 forintba kerül. Ugyanaz a joghurt ugyanabban a kiszerelésben a régebbi újságban 99 forint volt, a mostaniban 179 klubkártya nélkül. Az étolaj literje 599 forint most, korábban 369 forintba került ugyanez a márka.
És mennyivel korábban? Nem 20 év telt el a két újság nyomtatása között, nem is 10. A fentiek a 2015 októberi árakat rögzítik. Más szóval 7 kellett mindössze ehhez a mértékű dráguláshoz.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!