Ugrás a tartalomra

A „jó náci” kifehérített múltja – beszélgetés Vanessa Lapa rendezővel

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 13. hétfő 14:15
A Speer Hollywoodba megy című film egy Belgiumban születetett, ám ma már Izraelben élő rendezőnő alkotása. Vanessa Lapával vasárnap készített interjút a Miskolc TV, ezt szeptember 23-án, csütörtökön láthatják a tévénézők 18:25-től.
Forrás: imdb.com

A CineDocs versenyfilmje, rendkívül izgalmas élettörténetet mesél el. Albert Speer volt a legmagasabb rangú náci vezető, akit nem ítéltek halálra Nürnbergben, annak ellenére, hogy Hitler egyik legfőbb bizalmasa és főépítésze volt. A birodalom minisztereként 12 millió kényszermunkára fogott fogoly felett rendelkezett, mégis a mai napig él a maga teremtette mítosz, hogy ő volt a „jó náci”. A filmből megtudhatjuk, hogyan próbálta Speer kifehéríteni a saját múltját a Paramount soha el nem készült filmjében. Vanessa Lapa alkotása korábban a Berlinale-n és a Telluride-ban mutatkozott be a közönség előtt. A vetítést közönségtalálkozó követte.

Miskolc TV: Miért döntött e mellett a téma és személy mellett?

Vanessa Lapa, újságíró, dokumentumfilm-rendező: Mint előző filmemnél, ez a téma is csak úgy megtalált. A Heinrich Himmlerről szóló Der Anständige, vagyis A megfelelő ember New York-i forgatása után odajött hozzám egy férfi, és mesélt erről a ’70-es években játszódó történetről. Az Albert Speer könyvén alapuló sztorit meg akarta filmesíteni a Paramount. A férfi megadta a forgatókönyvíró, Andrew Birkin telefonszámát, Walesbe repültem, majd öt perc beszélgetés után kiderült, erre a felkérésre, történetre nem mondhatok nemet.

Miskolc TV: Mit csinál Speer Hollywoodban?

Vanessa Lapa: Speer a legmagasabb rangú náci tiszt, aki nem kapott halálbüntetést a nürnbergi per során. A börtönben megírta memoárjait, és szabadulása után megkereste őt a Paramount, hogy tizennégy nyelvre, köztük angolra lefordított könyvét megfilmesítse.

Forrás: aicf.org

Miskolc TV: Mi volt a koncepciója a film megalkotásakor, mi ennek az üzenete?

Vanessa Lapa: Szerintem a film üzenete a mának szól, hogy a történelem biztosan ne ismételje meg önmagát. Ez a film a gyűlöletet, a rabszolgamunkát és a halált mutatja be. Ezek még a II. világháborúnál is nagyobb bűnök, pedig az önmagában is egy óriási tragédia. Szól az álhírekről, a történelem újraírásáról, arról, hogy Speer írt egy könyvet, amit én mint újságíró, azt mondom, megtehet. Ami számomra felfoghatatlan, az az, hogy a mai napig nem tudjuk történelmi kontextusba helyezni az írását, szóval a film üzenete nagyon is releváns napjainkra nézve.

Miskolc TV: Milyennek látja Miskolcot és a fesztivált?

Vanessa Lapa: Nagyon megindító újra itt lenni, hiszen hét évvel ezelőtt már jártam Miskolcon. Két filmet is láttam a sajátom előtt az idei CineFesten, megtisztelő, hogy meghívtak a szervezők. Jó ismét itt lenni.

Miskolc TV: A közeljövőben mivel szeretne foglalkozni, visszatér az újságíráshoz vagy marad a filmezésnél?

Vanessa Lapa: Egyelőre a filmemre szeretnék koncentrálni. A Covid miatt majdnem két évet vártam rá, hogy újranyisson a világ, a fesztiválok, és bemutathassam a művemet. Szóval most a „Speer Hollywoodba megy” az, amivel foglalkozom, és amire vigyázok.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!