Ugrás a tartalomra

Közösségi gyűlés: „Nem könnyű, de nem is lehetetlen!”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 01. szerda 13:18
Megmozgatta a miskolciakat a Közösségi Gyűlés közeledtének híre. Mint ismeretes, szeptember 18-19-én, illetve október 2-3-án adódik alkalom arra, hogy a városlakók – pontosabban közülük félszázan, de mindnyájunk képviseletében – élőben, személyesen beszélgethessen fontos közéleti kérdésekről, majd közös akarattal javaslatokat fogalmazzon meg a jövőbeli városvezetés számára. A téma ennél az első alkalomnál a környezetvédelem, a levegőszennyezés, de ha beválik a közösségi gyűlés mint a helyi politizálás hatékony fóruma, akkor a jövőben újabb hasonló rendezvények követhetik egymást.

De milyen kérdéseik, aggályaik, kételyeik fogalmazódtak meg azoknak, akik követték az elmúlt hetekben az előkészületeket? Mivel újdonságról, eddig nemigen ismert kezdeményezésről van szó, sokan értetlenkednek: hogy-hogy beleszólhat, hozzászólhat „az átlagpolgár” bármihez is?! Márpedig a demokratikus döntéselőkészítés és hatalomgyakorlás ebbe az irányba kell, hogy elmozduljon. Miskolc önkormányzatának jelenlegi vezetése eltökélt e tekintetben, és így partnerként fogadta a közösségi gyűlések szervezésével foglalkozó DemNet Alapítvány (illetve a miskolci Dialóg Egyesület) felajánlását. A legnépszerűbb internetes közösségi oldalon talált kérdésekre a DemNet szakemberei segítségével kerestünk megnyugtató válaszokat.

„Kiküldenek 10 ezer levelet. Mondjuk, jó esetben 4500 regisztráció lesz is. És ebből lesz 50 behívott „képviselő”. Tehát a levélben megkeresni kívánt összes ember 0,5, azaz FÉL százaléka. Vagy a saccolt 4500-nak a 0,9 százaléka. Ez nekem erősen parasztvakításnak tűnik.” Erre reagálva írja egy másik kommentelő, hogy szerinte inkább örülni érdemes most, mondván, végre „számba vesznek”. Tehát ő azt javasolja polgártársainak, ha meghívót kaptak, jelentkezzenek. Annál is inkább, hiszen „eddig senki nem volt kíváncsi a lakosságra. Mindenkivel nem lehet beszélni. Arra nincs kapacitás.”

DemNet: A közösségi gyűlések módszerének egyik fontos eleme, hogy a jelentkezők közül kisorsolt 50 ember minél pontosabban leképezze a helyi társadalom összetételét. A véletlenszerű kiválasztást reprezentatív módon végezzük úgy, hogy életkor, nem, Miskolc városrészei (lakóhely) és iskolai végzettség alapján leképezzék a város 18 éven felüli lakosságát: azaz a résztvevőkből egy „mini Miskolcot” hozunk létre.

A közösségi gyűléseket szerte a világban 50-150 résztvevővel bonyolítják le, ami kevésnek tűnhet, de valójában nem az. Az 50-150 fős létszám két fő okból ideális:

1. a tapasztalatok szerint ez egy akkora embercsoport, ami már kellően megjeleníti egy közösség tagjainak sokféleségét. A gyűlésen ugyanúgy részt fog venni a frissen érettségizett miskolci fiatal, az idős nyugdíjas bácsi, néni, a kétkezi munkás és az irodai dolgozó, a háztartásbeli nő és a fiatal apuka. Ők képviselik azokat a tipikus élethelyzeteket, ahogyan a miskolci lakosság él

2. ahhoz, hogy a gyűlésen mindenkire kellő mennyiségű figyelem és idő jusson, mindenkinek legyen lehetősége megosztani a saját tapasztalatait, és a sajátos élethelyzetéből adódó meglátásait a gyűlés másik 49 tagjával, kénytelenek vagyunk egy határt húzni a résztvevők maximális számában.

Csomagolják a közösségi gyűlés meghívót; Fotó: MiNap.hu-archív

Az ókori Hellászhoz hasonlítja egy facebookozó ezt a most következő eseményt. Attól tart, ő maga nemigen lesz benne a meghívandó 10 000-ben, „Az 50-ben meg pláne nem. De majd meglátjuk.” Mindazonáltal kételkedik a kezdeményezés komolyságában. Úgy véli, a hagyományos formák elegendőek, megfelelőek: „A körzeti képviselőknek kellene önállóan fórumot szervezni és meghallgatni az embereket, aztán ezt a véleményt képviselni a közgyűlésben. Ezért kapják a fizetésüket.”

DemNet: A képviseleti demokráciát, és a képviselők munkáját mi is nagyon fontosnak tartjuk, de úgy gondoljuk, hogy ennek egy legalább ennyire fontos és hasznos kiegészítője a részvételi demokrácia – a részvételiség különböző módszerei, amikor a polgárok közvetlenül is részt vesznek, véleményt nyilvánítanak a közügyekben. Ilyen például a közmeghallgatás is, vagy a mi esetünkben a közösségi gyűlés. Egy ilyen gyűlésen a város különböző pontjain élő, különböző nemű, életkorú és iskolai végzettségű, más-más élettapasztalattal rendelkező lakosok közvetlenül tehetnek javaslatokat a város vezetésének, közbeiktatott szereplő nélkül. Egy olyan folyamatban, ahol úgy hoznak meg egy közös döntést, hogy előbb maguk is alaposan tájékozódnak a témában és meghallgatják egymás véleményét.

Van, aki nagyon bizakodó: „Ez a pár százaléknyi személyes vélemény szerintem többet fog érni, mint az egész Nemzeti Konzultáció a műkérdésekkel.” Igaz, kétli, hogy a nagy többség kellően szakértőnek tekinthető-e az adott témában.

DemNet: A lakosság nagy része valóban nem szakértője a témának, de ez a közösségi gyűlésen nem is elvárás. A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és összefüggéseket egy 10-15 fős szakértői csapat ismerteti majd a gyűlés tagjaival. A gyűlés első két napja a tanulás jegyében zajlik majd, ahol a résztvevők könnyen érthető, emészthető formában kapják meg az információkat, és kérdéseket tehetnek fel a szakértőknek.

Fotó: MiNap.hu-archív

Más arra panaszkodik, hogy az elmúlt hetekben elvesztette a fonalat. „Először azt értettem, hogy csak levéllel rendelkező regizhet, utána meg már hogy bárki.”

DemNet: A félreértések elkerülése végett: a közösségi gyűlésre csak az tud érvényes jelentkezést leadni, aki meghívót kapott. A gyűlés 50 tagjának a kiválasztása előtt a jelentkezők listáját összevetjük a meghívók címzettjeinek listájával, és azokat, akik úgy regisztrálnak, hogy levelet nem kaptak, sajnos a módszertani kötöttségek miatt törölnünk kell majd. Ez egyben azt is jelenti, hogy a meghívót átruházni nem lehet.

„Szerintem kezdetnek nem rossz. Ha komolyan veszik, a kezdeti buktatók után jól sülhet el. Megpróbálják, érted, megpróbálják. Más meg csak kinyilatkoztat!” – egy optimista megközelítés a véleményt nyilvánító miskolciak egyikétől.

DemNet: Szuper! :)

Többen szívesen látnának a jövőben (vagy már láttak volna most is) egyéb témákat a közösségi gyűlésen.

DemNet: Nem volt könnyű eldönteni, hogy Miskolc első közösségi gyűlése milyen témáról tanácskozzon. Megkerestünk több, a miskolciak életminőségének javításáért dolgozó helyi civil szervezetet és a tanácsukat is kikérve döntöttünk a levegőminőség témaköre mellett. A helyi civileken kívül konzultáltunk még a közösségi gyűlés két vezető szakértőjével, Csernus Dórával és Vigh Péterrel, akik a klímavédelem és klímapolitika ismert és elismert magyarországi szakértői. A mostani téma kijelölésekor az is fontos szempont volt, hogy melyek lehetnek azok a területek, ahol a városvezetésnek a lehető legtöbb lehetősége van a cselekvésre, beavatkozásra: a levegőminőség kérdése ilyennek bizonyult.

Nem kevesen akadnak, akik a rendezvény előkészítésének és megrendezésének költségei felett aggodalmaskodnak.

DemNet: Nem vitás, egy közösségi gyűlés megszervezése valóban pénzbe kerül. De sokkal több pénzbe kerülnek az olyan megalapozatlan, rossz döntések, amiket a lakosság megfelelő bevonása, az érintettek megkérdezése nélkül hoznak meg. Ilyen szempontból a közösségi gyűlésre inkább egy jó befektetésként érdemes tekinteni.

Egy facebookos kommentvitában a nemzeti konzultációhoz hasonlítják a gyűlést.

DemNet: Nagyon sok különbség van egy nemzeti konzultáció és egy közösségi gyűlés között. Csak néhány fontosabb példa:

1.         A közösségi gyűlésen nincsenek igen-nem válaszok. A közösségi gyűlés tagjai közösen fogalmaznak meg megalapozott, részletesen kidolgozott ajánlásokat a helyi városvezetésnek.

2.         A közösségi gyűlésen részt vevők nem egyedül ülnek le otthonukban egy kérdőívvel, hanem másik 49 polgártársukkal közösen beszélgetnek és gondolkoznak a témáról, amiben döntéseket kell hozniuk és javaslatokat kell tenniük.

3.         A közösségi gyűlésen részt vevők az álláspontjuk kialakítása előtt információkat kapnak a szóban forgó témáról, a terület ismert és elismert, független szakértőitől. Ilyen információátadás egy nemzeti konzultáció esetében nem történik.

4.         A közösségi gyűlésre nem elég tíz perc, mint egy kérdőív kitöltésére, a gyűlésen részt vevők négy teljes napot rászánnak arra, hogy tanuljanak, és együtt gondolkozzanak a témáról.

Többször elhangzott kifogás a kezdeményezéssel szemben, hogy „pótcselekvés” Sokak tapasztalata azt mutatja, hogy a korábbi időszakokban a különféle felmérések, közvéleménykutatások ügyében általuk megadott válaszok és vélemények „a kukában végezték”. Így attól tartanak, hogy minden újabb efféle próbálkozás hiábavaló.

DemNet: Igen, sajnos mi is azt látjuk, hogy a legtöbbször nincs elég fórum a valódi párbeszédre. Olyan fórum, ahol a polgárok, a szakértők, és a döntéshozók meg tudják ismerni egymás véleményét és szempontjait. A közösségi gyűlések módszere pont erre alkalmas! Ez egy Magyarországon még új eszköz, ami viszont már több országban bizonyított. Adjunk neki itthon is egy esélyt!

Egy újabb komment a Facebook valamely posztja alatt: – Ekkora felhajtás csak azért, hogy a levegőről beszélgessen 50 ember, akik lehet, nem is értenek a klímaügyből semmit. Egyébként más minden rendben van? Miért nem a közbiztonság vagy a közösségi közlekedés a téma?

DemNet: Ezek valóban mind nagyon fontos kérdések, és nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy miről szóljon a mostani közösségi gyűlés! Ennek eldöntésében miskolci civil szervezetek és szakértők segítettek nekünk, és így döntöttünk a levegőminőség kérdése mellett. A közösségi közlekedés egyébként kapcsolódik a levegőminőséghez, így erről is lesz szó a gyűlésen! Nem mellesleg pedig bízunk abban, hogy ez a mostani közösségi gyűlés csak az első lesz a sorban, és a jövőben más témák is terítékre tudnak majd kerülni!

„Levegőt! Mi szennyezzük, mi szívjuk. Mit tehetünk közösen, hogy jobb legyen a levegőminőség Miskolcon?” Erre a kérdésre avagy mottóra fűzik fel a felhívást a szervezők, ez adja tehát az első miskolci Közösségi Gyűlés témáját. A Közösségi Gyűlés további háttérinformációi a miskolc.hu/tervezzukmiskolcot weboldalon olvashatók.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!