Ugrás a tartalomra

Legendás rocktorkok a Gárdonyiban

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 18. péntek 10:31
Szinte pontosan két évvel ezelőtt aratott osztatlan sikert a Gárdonyi parkban a Rudán Joe Akusztik műsor. A szervező Miskolci Kulturális Központnál arra gondoltak, hogy ha már újra megszervezik a koncertet, akkor legyen itt a másik egykori Pokolgép énekes is. Szerencsére sikerült megnyerniük az ügynek mindkét énekest, így Kalapács/Rudán Akusztik koncert lesz a Gárdonyi csodálatos parkjában szombaton 8 órától.

Magyarország két meghatározó „rocktorkával” Hímer Bertalan Paya készített interjút a Musicmédiának, ebből szemezgettünk (a teljes beszélgetés ITT olvasható).

Rudán Joenak több mint tíz éve vannak akusztikus projektjei, Tóth Lászlóval, akivel megismerkedésük után alig egy hónappal már meg is volt az első közös fellépésük. Miskolcra is többször eljöttek, legutóbb két évvel ezelőtt, a Gárdonyi parkban láthattuk, hallhattuk őket.

– Mindig örülök, amikor ilyen varázslatos helyszínekre visszahívnak minket. Az alakulástól nyilván változott a repertoárunk, nagyon sok olyan dalt is be kellett vennünk, amit tőlem ismertek meg az emberek. Most készülőben van az új lemezem, már arról is játszunk dalokat. Azt látni kell, hogy ezzel a duó felállással be vannak határolva a lehetőségek, egy szál akusztikus gitárral azért nem mindent lehet megszólaltatni. Általában nekiállunk egy-egy dalnak, amit én alkalmasnak gondolok, de csak a nótáknak az ötven százaléka az, amire azt mondjuk: na, ez megszólal, és tényleg megmarad. Igényesek vagyunk magunkkal szemben, és hiába kérnek a koncerteken olyan szerzeményt, amit képtelenség egy szál gitárral jól előadni. Én nem szeretnék magammal vinni a bulikra előre felvett alapokat, azt valamiért nem szeretem.

A Kalapáccsal közös produkcióról azt mondta Rudán, hogy nem beszéltek össze, akkoriban nem is nagyon találkoztak, nem hogy közös fellépésük lett volna.

– Aztán szembesültem azzal, hogy Józsi is visz egy ilyen produkciót, előttem egy-két hónappal kezdte, 2009-ben. Ő egyébként zenekarban gondolkodott, össze is hozta az Akusztika nevű zenekarát, utána nem sokkal ki is adott egy lemezt. Ekkor jött az ötlet, hogy, miért ne hoznánk össze a kettőnk dolgát időnként? Jó pár éve működik már, hogy közösen is megyünk koncertezni. Ő is hozza a gitárosát, Závoti Zolit, én meg viszem Lacikát, és így erősebb a dolog hangzásilag is, meg kettőnknek azért sokkal nagyobb a repertoárunk is.

– Általában én szoktam kezdeni, az én kötelező gyakorlataimmal, amiket muszáj játszanom, azután jön Józsi. Laci legtöbbször fent marad Józsi műsora alatt is, de van, hogy én is fennmaradok szólamot énekelni alá, akár Omen vagy Hard dalokról legyen is szó. Aztán ő is jön az én részembe vokálozni. Teljesen szabadon választott a szerep, amilyen a hangulat éppen.

Kalapács József az akusztikus indulásról azt mondta, nem tervezte egyébként, felkérték egy-két kisebb helyre fellépni, egyedül.

– Mondtam, hogy egyedül nem mennék, de egy kisebb, csendesebb kísérettel igen. Így állt össze először, hogy Závoti Zolival és Csákvári Lacával elkezdtünk közösen dolgozni. Én nagyon szeretem ezt a programot, mert egy egészen más megközelítést ad ugyanazoknak a daloknak. Már elég széles a repertoár, mivel elég terjedelmes az életművem. A Pokolgépen át az Omen dalokig, illetve a Kalapács albumok nótái, de vannak Hard szerzemények is a programban, sőt, az utóbbi évtizedben elég sokat énekeltem együtt a Kormorán együttessel, úgyhogy onnan is válogatok, olyan dalokat, amik mellém szegődtek.

Kalapács is új albumon dolgozik, a stúdiózás előtt áll éppen. – Érdekes anyag lesz, aminek egyébként köze van egy kicsit az akusztikus vonalhoz, a „Szelíd metálosok” lesz a címe. Erre az albumra szelídebb dalok, lírák kerülnek. Szinte az összes olyan líra, ami a Pokolgép óta mellettem volt, meg olyan szerzemények, amik a szelídebb metál dalaim. De nemcsak metál, hanem mindenféle nóták, meg kakukktojások. Lesznek például újrajátszott szerzemények a Kalapács zenekarral. Nagyon régi nóták is, amiket most újraénekeltem. Úgy éreztem, hogy megérdemelnék, hogy a mai hangomon legyenek meg, ne a „gyerekkori” hangomon, az is egy különlegesség. Lesz új dal is a lemezen, Szelíd metálosok címmel. Ami egy kicsit a mai, visszafogott szelídségről akar szólni. Ez egy új dal lesz. A lemez leghamarabb júniusban jelenhet meg.

A jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a rendezvényt kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező és a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek látogathatják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!