Ugrás a tartalomra

Egyeztetés kezdődik a színház és a bábszínház költségvetéséről

nor
Utoljára módosítva
2020. január 30. csütörtök 14:29
Az idei évtől a tulajdonosnak, vagyis Miskolc esetében is az önkormányzatnak kell biztosítania a művészeti intézmények, színházak, bábszínházak működtetését és fenntartását. A korábbi állami támogatás mostantól nem automatikus, vagyis a fenntartónak kell kérnie. Ez már megtörtént január első napjaiban, Veres Pál polgármester levélben fordult dr. Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez. Az önkormányzat – és persze a színház is - azt szeretné, hogy minél előbb döntés szülessen, hiszen az évadok tervezése már elkezdődött.
Fotó: Végh Csaba

- Reményeink szerint az eredeti művészeti koncepciónak megfelelően, eredeti költségvetéssel indulhat a munka – mondja Veres Pál polgármester.

 – A jövőhéten lesz egy egyeztetés a szaktárcánál, hogy milyen feltételek mentén és milyen összegben van lehetőség a két színház támogatására, illetve hozzájárulnak-e a fenntartásukhoz. Mi beterveztük a korábbi összeget, annak ellenére, hogy takarékos városi költségvetést készítettünk. Ezzel is szeretnénk megmutatni, hogy nekünk fontos a kulturális és a művészeti intézmények fenntartása. Az arányokból jól látszik, hogyha nem kapunk segítséget, akkor a következő évadot nagyon nehezen tudjuk elkezdeni.

Színházi adatok

Eddig 1,1 milliárd volt a teljes költségvetése a Miskolci Nemzeti Színháznak, amelynek nem sokkal több mint felét a város adta. Az állami támogatás 525 millió forint volt, ehhez társult még a TAO-támogatás átalakult rendszere - ami most összeépül -, vagyis összesen 650 millió állami támogatással egészült ki az önrész az előző költségvetési évben. 

Ez történt eddig… 

Már január első napjaiban levélben fordultam a miniszter úrhoz, amelyben kértem, hogy az állam is vegyen részt a színház fenntartásában, hiszen mi közösen szeretnénk működtetni a színházat és a bábszínházat is. A kérvények benyújtásának a határideje egyébként március 31-e. Azért foglalkoztunk ezzel már az év első napjaiban is, mert az előzetes tárgyalásokat szerettük volna minél hamarabb elkezdeni. Hiszen a mostani évadot úgy kell befejezni, a következőt pedig úgy tudjuk tervezni, hogyha látjuk, mi a kormányzati szándék.

- Szeretnénk a meglévő művészeti színvonalat is fentartani, ez a város kulturális élete szempontjából meghatározó – hangsúlyozta a polgármester. Közel 150 ezer nézővel számolunk minden évadban a Miskolci Nemzeti Színház kapcsán. Olyan produkciók vannak itt, amelyekért még Budapestről is idelátogatnak, hogy megnézzék. Példaként említhetem többek között a Hegedűs a háztetőn és a Feketeszárú cseresznye című előadásokat, amelyek szintén országos hírnévre tettek szert. Bízom abban, hogy a kormányzat nem engedi el az ilyen nívójú intézmények kezét és meglesznek a források arra, hogy ugyanolyan jól működhessenek, mint korábban.

Az eddigi intézkedésekről a polgármester csütörtökön, a következő a közgyűlésen tájékoztatja a testület tagjait.

(Címlapfotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!