Ugrás a tartalomra

Elmenekült a baleset helyszínéről – közérdekű munka büntetésre ítélte a bíróság

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 03. szerda 11:28
A Kazincbarcikai Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki társával együtt egy súlyosan sérült férfit magára hagyott a baleset helyszínén, anélkül, hogy meggyőződtek volna arról, tudnak-e neki segítséget nyújtani.

A Miskolci Törvényszék közleményéből kiderül, 2017 egyik októberi hajnalán a néhai sértett Múcsonyból Ormosbánya felé tartott autójával, amikor a megengedett 90 km/h-s sebességet túllépve 110-130 km/h-s sebességgel haladva egy jobbra ívelő kanyarban átsodródott a szemközti sávba, több közúti jelzőtáblának ütközött, árokba csúszott, többször átfordult és a tetejére érkezve állt meg. A néhai sértett nem kapcsolta be biztonsági övét, ezért a szélvédőn át kirepülve az úttestre zuhant. Az autó a balesetet követően is működött és megvilágította az úton fekvő néhai sértettet, aki ugyan súlyos sérüléseket szenvedett, de még életjelenségeket mutatott, lélegzett.

A baleset után közvetlenül, kb. 10 másodperc múlva érkezett szintén Múcsony irányából az I. rendű vádlott által vezetett autó, amelynek jobb oldali első ülésén a II. rendű vádlott, a hátsó ülésen pedig három fiatalkorú lány ült. Az I. rendű jogosítvánnyal nem rendelkezett, a járművet műszakilag jól kezelte, de elméleti tudása csekély volt. A megengedett sebességet ő is túllépve, 120 km/h-val próbálta bevenni a kanyart, azonban a baloldali sávba sodródott és az ott fekvő sértettet elütötte. Az autó féltengelye ennek következtében kiszakadt, így az kb. 150 méter távolságra megállt. A sértett az elütés helyétől kb. 7 méterre került nyugalmi helyzetbe, a gázolás következtében koponyasérülései keletkeztek, amibe belehalt.

A vádlottak és utasaik kiugrottak az autóból és segítségnyújtás nélkül eltávoztak. Az alkoholt, valamint kábítószert fogyasztó I. rendű vádlottal szemben már korábban, február 28-án hozott határozatot a bíróság, őt akkor 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A mai napon az autóban mellette ülő II. r. vádlottat segítségnyújtás elmulasztása elkövetése miatt 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a bíróság. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi beismerte a cselekmény elkövetését, és tettét megbánta, míg súlyosító körülmény volt a vádlott büntetett előélete.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!