Ugrás a tartalomra

Milyen a farsang az iskolában, óvodában?

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. február 23. vasárnap 09:11
A kicsik közül mindenki szeretné felvenni valaki más karakterét, a nagyobbak már csak jellegzetességekre figyelnek, míg a farsangból kinőtt generáció inkább a báli hangulatot részesíti előnyben.

A jelmezbe bújás számos lehetőséget rejt a gyerekek számára, de Pásztorné Palcsó Tünde úgy tapasztalta, hogy a szülők főleg inkább vásárolnak. – Akik anyagilag megtehetik, kész ruhát szereznek be, de azért nagyon sokan szeretik inkább saját kezűleg elkészíteni a farsangi jelmezeket – mondta a Miskolci Eszterlánc Néphagyományőrző Óvoda igazgatóhelyettese. – Téma tekintetében az új mesehősöket választják, sok Batman és Superman jelenik meg az eseményen, de láttam már Túró Rudit is. A kislányok mindig szeretnek királynőnek öltözni, vagy kedvelt még egy-egy állat bőrébe bújni, a fiúk pedig sokszor választanak szakmákat: tűzoltók vagy éppen rendőrök lesznek. Régebben a szülők is beöltöztek, de mára már sok családnál ez teherré vált, ezért egyesek csak parókát, vicces szemüveget vagy álarcot tesznek fel – számolt be az igazgatóhelyettes. Előfordul, hogy az óvodában a szülők előadnak egy mesét, vagy a gyerekeket is bevonva játszanak együtt. Mindkét programot nagyon élvezik a kicsik amellett, hogy ők maguk átváltozhatnak a farsangon.

Hasonló eseményekre készülnek az iskolákban is. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium ebédlőjében a hetedikesek és a nyolcadikosok farsangi felvonulását tartották, mikor ott jártunk. A tizenkét-tizenhárom évesek kisebb jeleneteket mutattak be. Kovács Gergő például egy tévéből ismert vetélkedősorozat egyik versenyzőjének öltözött. – Én egy üzletember vagyok, aki vicces figura. Gondoltam, ezt jól fogom alakítani, mert egyébként is szeretek bolondozni. Korábbi években voltam már huszár, azt a jelmezt a színháztól béreltük – jegyezte meg Gergő, aki a szakmában tevékenykedők jellegzetességeire koncentrált a szerep kialakításánál: ing és napszemüveg volt rajta.

Fotó: Végh Csaba

Lánczos Kristóf Bud Spencert alakította, hiszen az egész farsang témaköre a film volt. – Úgy gondoltam, elég egy fehér póló és egy rövid ujjú ing. Ezek mind voltak otthon. A jelenetből úgyis kiderül, hogy kit alakítok – mondta a diák, aki humora miatt szereti a nagy klasszikus filmjeit. – Emlékszem, volt olyan farsang, amikor operatőrnek öltöztem. A kamerát kartonból készítettük el apával, miután utánanéztünk a neten, pontosan hogyan is néz ki a felvevőgép.

Mozgó Endre a farsang egyik szervezője volt, egy olyan tanár, aki segíti a diákönkormányzatot. – Egyik nap az ötödikeseknek és a hatodikosoknak tartottuk meg, másnap a „közepesen” nagyoknak, majd később lesz a tizennégy év felettieké. Ők most azt kérték, hogy álarcos báljuk legyen, ahova alkalmi ruhában jöhetnek. A farsangra ritka, hogy egyéni jelmezzel készülnek a gyerekek, általában egy osztály együtt találja ki a csoportos megjelenést. Találkozhattunk már a mai mesék szereplőivel, mint például mignonokkal, régiek közül a Hupikék törpikékkel, de persze sok szuperhős is megjelenik előttünk. Itt van Batman és Superman is – sorolta a tanár, aki kifejezetten ötletes jelmezként a csillagfejű csavarhúzót említette. – Szeretik még megjeleníteni a mai magyar tehetségkutatók szereplőit vagy felkapott sztárokat. Ahogy én láttam, szerintem nem boltban vett ruhák voltak rajtuk, hanem a szülők vagy az osztályok együtt készítették azokat. A zsűri minden esetben az ötletességet és a megvalósítást is értékeli amellett, hogy fontos, mennyire közösségformáló a produkció.

A felvonulás után általában tombolával, interaktív vetélkedővel és diszkóval folytatódik a farsang.

További hírek

Olvasnivaló