Ugrás a tartalomra

Késedelmi pótlék nélkül lehet befizetni a helyi adókat

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 20. péntek 16:33
Késedelmi pótlék nélkül lehet befizetni a helyi adókat az eredeti, március 16-i határidő helyett március 31-ig Miskolcon – erről Miskolc város jegyzője rendelkezett. Az intézkedés az iparűzési adót, a gépjárműadót és az építményadót érinti.

Mint ismert, a helyi adókkal kapcsolatos csekkeket a megszokott időponthoz képest valamennyi megyeszékhelyen néhány napos késéssel postázták.

Ennek az volt az oka, hogy a gépjárműadóval, építményadóval és az iparűzési adóval kapcsolatos feladatokat végző központi, elektronikus rendszer, amelyet nem az önkormányzat, hanem a Magyar Államkincstár működtet, túlterheltség miatt nem tudta időben ellátni a feladatát.

A Miskolci Önkormányzat adóhatósága minden szükséges adatot idejében feltöltött a központi rendszerbe, az értesítők előállítására történő átadásra azonban nem volt semmilyen ráhatása, mivel az ASP rendszer működtetésébe nem szólhat bele.

Varga László szocialista országgyűlési képviselő is felemelte szavát korábban annak kapcsán, hogy rendszer ne számoljon automatikusan késedelmi pótlékot. Az erről szóló cikkünket ITT olvashatja.

A késedelmi pótlék összegét a központi rendszer automatikusan számítja ki, kiszabására jogszabályok kötelezik az önkormányzatot, ezek módosítása pedig jelen pillanatban kormányzati hatáskör.

Miskolc önkormányzata azonban a kialakult járványhelyzetre tekintettel kezdeményezte, hogy tolják ki a pótlékmentes befizetés határidejét, ami így az eredeti, március 16-i időpont helyett március 31-re módosul. Eddig a határidőig mindenki késedelmi pótlék nélkül fizetheti be a helyi adókat.

További hírek

Olvasnivaló