Ugrás a tartalomra

Mérföldkövet tett le a Miskolci Egyetem az ipari digitalizáció oktatásának útján

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 09. péntek 09:15
Az ipari beruházások digitális tervezésének oktatását elsőként a Miskolci Egyetem vette fel képzési palettájára. A kiemelt jelentőségű vegyipari, energetikai, olaj- és gázipari és gyógyszeripari üzemek beruházási költségeinek optimalizálását, energiahatékonyabb és megbízhatóbb működtetését lehetővé tévő szoftverek és módszertani tudás egy új generációs felsőoktatási képzés kezdetét jelenti.
Fotó: ME

A Miskolci Egyetem oktatási licencszerződést írt alá a világ élvonalába tartozó, létesítménytervező szoftverrendszereket fejlesztő, cambridge-i központú AVEVA céggel június 8-án. A megállapodás értelmében a társaság integrált üzemtervezési, adatkezelési, termelési és üzemeltetési, szimulációs és anyagkezelési tervezőszoftvereket biztosít az egyetem ipari digitalizációt célzó új és megújuló képzéseihez. Az informatikai alkalmazások rendszerszintű használatához szükséges ismeretekkel rendelkező szakemberek képzésével a Miskolci Egyetem korszakváltó lépést tett a hazai ipari digitalizáció széles körű megvalósításáért – hangzott el a szerződés sajtónyilvános aláírásán.

„A Miskolci Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a munkaerőpiac minden szektorára kiterjedő kapcsolatrendszert működtessen. Különleges alkalom számunkra, hogy egy komoly nemzetközi céggel tudunk együttműködést kötni, az pedig még ritkább, hogy felajánlásuknak köszönhetően egy különleges szoftvercsomag is bekerül az oktatási portfóliónkba, amely eddig egyetlen hazai felsőoktatási intézményben sincs még jelen” - hangsúlyozta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. 

„A megállapodásnak köszönhetően eddig nem látott értékű szoftvercsomag került a Miskolci Egyetem oktatási portfóliójába” – fogalmazott köszöntőjében Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja. A sokoldalúan használható létesítménytervező program meglátása szerint megteremti a valós üzemi környezetnek és az oktatásnak azt az egységét, amelyekre az ipari partnereknek szükségük van egy-egy kiemelt létesítmény tervezése, építése, üzemeltetése és karbantartása során.

Dr. Siménfalvi Zoltán szólt arról, hogy az elmúlt években a kar az alapképzéseken és a mesterképzéseken túl az ipari vállalatok szakemberei számára posztgraduális képzéseket fejlesztett és indított el. Ennek egyik legfontosabb eleme az ipari beruházási szakmérnökök képzése, amely kifejezetten épít ennek a szoftvernek az ismeretére és alkalmazására.

„Az együttműködés a Miskolci Egyetemmel különleges lehetőség a számunkra is” – mondta Greg Prada, az AVEVA mérnöki megoldások portfóliójának alelnöke. „Mi itt nemcsak az egyetemmel működünk együtt, hanem a cégekkel is, akik felépítik azokat a létesítménytervező csapatokat, akik az iparban a digitális innovációkat megvalósítják majd. A Miskolci Egyetem képzése olyan szakembereket fog kibocsátani, ami hozzájárul a vállalatok hatékony működésének és optimális üzleti tevékenységének a megteremtéséhez. Számunkra az is nagyon fontos, hogy ezáltal folyamatos visszajelzést kapunk a saját szoftvereinkről, így mi is tovább tudunk fejlődni – hangsúlyozta az alelnök. 

Az új ipari tervezőszoftverek használata 2023 februárjában már elindított szakmérnökképzés mellett a jövőben az alap- és mesterszakos gépészmérnök oktatásában is helyet kapnak. A képzés tartalmának alakításában nyitott a Miskolci Egyetem a vállalatok felé – jelezte zárásként Hornyák Lóránd, az intézmény stratégiai és projektportfólió szakértője. Erre utalva közös célként fogalmazta meg a hazai ipari digitalizáció folyamatának felgyorsítását, az cégek és vállalkozások eredményes és fenntartható működési modelljének megvalósítását - írja a Miskolci Egyetem.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!