Ugrás a tartalomra

#mimi: beláttattak, kiláthattak  

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. október 25. hétfő 21:27
Ezúttal az Avasi kilátóban tett szakmai idegenvezetéssel inspirálták a helyi fiatalokat, hogy a látottakat és hallottakat aztán saját interpretációjukban, általuk választott vizuális formában dokumentálják – újabb fordulójához érkezett hétfő délután a MiMi.
Fotó: Horváth Csongor

A jellemzően átalakítás előtt vagy az alatt álló, a látogatók elől elzárt helyi építészeti nevezetességekre fókuszáló városi vetélkedő folytatódik. A megelőző kalauzoláshoz hasonlóan a soron következő megmérettetés terepszemléje is bőven tartogatott érdekes tudnivalókat és várostörténeti adalékokat. 

A Mi Miskolcunk néven szeptemberben meghirdetett alkotói pályázat a város építészeti örökségeit a 10-25 évesek rajzain, festményein, fotóin és videóin keresztül kívánja prezentálni.

Múlt héten az önkormányzat alkotói sorozatának a Diósgyőri várat ismertető nyitómenetén győzedelmeskedő pályázó kilétéről mi is beszámoltunk.

A most egybegyűlt jelentkezők Petrik Zoltántól, a polgármesteri hivatal Főépítészeti Kabinetjének tervezőjétől megtudhatták: az 1963-ban Hofer Miklós tervei alapján épített statikai remekmű kisebb beavatkozásoktól eltekintve alapvetően ugyanazon részekből áll a mai napig. A kilátó legalsó szintje egészen 2013-ig a televíziós és rádiós műsorszórás analóg lebonyolításáért felelt, mely egységet azóta ugyan digitalizáltak, ám az épületrész továbbra is ennek tárhelyeként funkcionál. 

– A hatvanas években valóságos kuriózumnak számított a pilléreket nélkülöző, mintegy tüskére felszúrt presszó és kilátóterasz – emelte ki Petrik Zoltán.

– Sokakban tévesen az a képzet él, hogy a kilátó alaprajza szabályos hatszög, márpedig ha jobban megnézzük, szemmel látható az oldalhosszak eltérése – világított rá Szunyogh László városi főépítész. 

– Szeretnénk a vakok és gyengénlátók számára az adott szögben a távolban látható nevezetességeket a teraszkorlátokon makettként megformálni – avatta be a jövőbeli tervekbe a hallgatóságot. 

A bejáráson megjelentek végül megpillanthatták azt a kilátó alatti park földjébe süppedt csempedarabot, mely az egykori Panoráma söröző helyét őrzi, s mely a kilátó teraszának jelenlegi padlózatával is megegyezik. 

A pályázók – akár a kilátó múltját, akár jövőjét feldolgozó – produktumaikat november 10-éig tudják benyújtani. A nyertes egyéni vagy csoportos pályázatokat – mint ezt megelőzően is – egy négytagú szakmai zsűri értékeli, de természetesen a közönség is leadhatja voksát a közösségi média felületein keresztül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!