Ugrás a tartalomra

Városrészek kutatásáról beszéltek

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 02. szombat 18:17
A Herman Ottó Múzeum szeptember 30-án az MTA Miskolci Akadémiai Bizottságának székházában tudományos konferencia keretében mutatta be „Falu a városban” címmel indult új kutatási projektjét.
Fotó: Baranczó Benedek

A tudományos program célja, hogy feltárják Nagy-Miskolc közigazgatási területéhez tartozó, egykor különálló települések (elsősorban Görömböly, Hejőcsaba, Miskolc-Tapolca és Szirma) történetét, néprajzát, helyi hagyományait, a várossal kialakított kapcsolatait, a Miskolchoz csatolásuk hatását és következményeit. A konferencián előadást tartott a kutatócsoport kilenc tagja, akik a Herman Ottó Múzeum, az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára és a Miskolci Egyetem történész, néprajzos és kulturális antropológus munkatársai.

Mellettük meghívott vendégelőadók mutatták be hasonló tudományos munkáik módszertanát, melyekkel korábban eredményesen vizsgálták a falu-város komplex kérdéskört más területeken (pl. Ózdon, a Balaton térségében vagy a miskolci agglomerációban). A projekt három évig tart, a kutatók előadások, tanulmányok és végül egy összegző kötet keretében publikálják majd eredményeiket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!