Ugrás a tartalomra

XX. Lengyel Filmnapok Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 12. péntek 11:46
Immár 20. alkalommal rendezik meg november 15-17. között a CINE-MIS Nonprofit Kft. és Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának közös szervezésében a Lengyel Filmnapokat. Az esemény naponta délután 4 órától kezdődik a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében.
Forrás: instytutpolski.pl

Feliratos lengyel filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők, ebből két napon ingyenes a filmvetítés, további információ itt kapható.

November 15. 16:00 Az ünnepélyes megnyitót követően filmvetítés: A szülésznő, feliratos lengyel dokumentumfilm, 54 perc, 2020., rendező: Maria Stachurska

Az Auschwitzban háromezer csecsemőt világra segített lengyel szülésznőről szóló dokumentumfilm főhőse a megszállt Lengyelország hősnője – Stanisława Leszczyńska. A háború előtt szülésznőként dolgozó asszonyt a Gestapo 1943-ban tartóztatja le a łódzi gettóban a zsidóknak nyújtott segítségért, majd három gyermekével együtt az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba deportálja. Ott élete egyik legnagyobb megpróbáltatásán megy keresztül. Bábaként embertelen körülmények között, a testi-lelki végkimerülés határán háromezer újszülöttet segít a világra. Szolgálata alatt egyetlen anya vagy csecsemő sem veszíti el életét.

November 16. 16:00 Most és halálunk óráján – A rózsafüzér ima ereje, feliratos lengyel dokumentumfilm, 90 perc, 2017., 12 éven aluliak számára nem ajánlott, rendezők: Mariusz Pilis, Dariusz Walusiak

A film a rózsafüzér imáról, a vele összefonódott világról és egyéni sorsokról szól. Ezen ima ereje által a világon természetfeletti dolgok történnek. A több világrészen forgatott lengyel dokumentumfilmben az alkotók országról országra járva döbbenetes tényeket tárnak fel. Az együtt, összefogva mondott rózsafüzér ima ereje mindenütt csodákra képes, ezt mutatja be ez a rendkívüli film.

Forrás: cirkogejzir.hu

November 17. 16:00 Soha többé nem fog havazni, feliratos lengyel-német film, 113 perc, 2020. 12 éven aluliak számára nem ajánlott, rendező: Malgorzata Szumowska

Különös férfi jelenik meg a sorompóval elzárt, egyforma házakkal teli, sivár lakópark gazdag lakóinak életében. Az itt élő emberek, bár nagyon tehetősek, szomorúan és elveszetten vágyakoznak valami elérhetetlen után. A keletről érkező idegen mindenkit a hatása alá von: a keze gyógyító erejű, szeme pedig az emberek lelkének mélyére hatol. Orosz akcentusa gyermekkoruk emlékeit idézi, amikor még látszólagos biztonságban érezték magukat. Vajon meg tudja változtatni az életüket?

Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (mindennap 14:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!