Ugrás a tartalomra

Egy este, amikor bármi megtörténhet - szerelmes kalandok Szent Iván éjjelén a Diósgyőri várban

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 18. kedd 13:53
Június 22-én ismét fellobban Szent Iván tüze, amelynek fényénél szerelemről, csalfaságról, emberi gyarlóságról mesél a vár népe. Az év legrövidebb éjszakáján tűzkígyó öleli körbe a várat, hastáncosok szórakoztatják a közönséget. Lesz szerelmi jóslás, párválasztó táncház és csillagles is. A párok tanúbizonyságot tehetnek szerelmükről; akik pedig kiállják a próbákat – egy éjszakára – akár még házasságot is köthetnek.
Fotók: Orosz Ila

A Diósgyőri vár emeleti termeiben újra léptek koppannak és szoknyák suhognak, Szent Iván éjjelén egy szenvedélyes történet szereplői tűnnek elő a gyertyák fényében. Vágy és szerelem, vagy csak a szerelem utáni vágy hajtja őket, és gubancolódik össze egyre inkább a sorsuk fonala, de vigyázat! Ezen az éjszakán senki és semmi nem az, aminek látszik!

A reménytelen szerelem és a mindent elsöprő vágyakozás elevenedik meg az udvaron a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend dramatikus játékában. Vajon elnyerheti-e szíve hölgyét a lovag? Ezen az estén kiderül!

Az éjszaka sötétjét szerelmi tűztánc világítja meg. A vendégek párválasztó táncházban is egymásra találhatnak, kifürkészhetik a jósnőnél mit tartogat számukra a jövő, a versíró műhelyben pedig középkori zenészek és költő segítségével hódíthatja meg kiválasztottja szívét a szerelmes hölgy vagy férfiú. Szorgalmasan dolgozik majd a kovács és a fazekas; a várteraszon pedig csillagászok várják azokat, akik az eget kémlelnék. Készülhet szerelmi zálog és szalmagyűrű is, melyet választottja ujjára húzhat, aki kiállta a próbákat és akár házassági fogadalmat is tehet ceremónia mesterünk előtt.

Engedjük szabadon szárnyalni a képzeletünket, hiszen ezen az éjszakán szinte bármi megtörténhet. Majd a legvégén egymás kezét fogva ugorjuk át a parazsat, hogy teljesüljenek legtitkosabb vágyaink is.

PROGRAM

18:45 Kapunyitás

19:00 – 23:00 Éjszakai kalandozások a Diósgyőri várban (20 percenként indulnak a vezetett várséták).

ISMÉTLŐDŐ PROGRAMOK A FELSŐ VÁRUDVARBAN:

- Az Ezeregyéjszaka legszebb táncai – hastánc bemutató

- Szerelmi tűztánc – tűzzsonglőr bemutató

- a Diósgyőri Aranysarkatyús Lovagrend szerelmi drámajátéka

 

FOLYAMATOS PROGRAMOK:

- „Trubadur tour” (Várbirtok terme) - szerelmes versíró műhely

- Párválasztó táncház az Agyagbandával (Lovagterem)

- Lovagi próba (Felső várudvar) – játékok és bátorság próbák a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület tagjaival

- Szerelmi zálog készítés (Vártörténet szobája) – mézeskalács díszítés, gyöngyfűzés

- Szalmagyűrű fonás (Borozó)

- Egynapos esküvő (Borozó) – házassági fogadalom, mely csak Szent Iván-éjjelére szól. Aki a fentebb felsoroltak közül, legalább három helyen kiállja a próbát és begyűjti az ezt igazoló kártyákat, ceremónia mesterünk elé járulhat. 21:00-tól.

- Szerelmi jóslás (Alkímia terme)

- Mesterség bemutató (Felső várudvar) – lesd meg, hogy dolgozik a fazekas és a kovács

- Csillagles (Terasz)

23:30 Tűzkígyó felvonulás a vár körül majd tűzugrás

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!