Ugrás a tartalomra

A sajtószabadságért és az Indexért is tüntettek

index.hu/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 25. szombat 14:23
Demonstrációt tartottak pénteken a fővárosban a sajtószabadságért. A tüntetést a Momentum kezdeményezte, de csatlakozott hozzá a Jobbik, majd az MSZP, a DK és Hadházy Ákos is. A tüntetők az Index szerkesztőségébe történt külső beavatkozás ellen tiltakoztak.

Az index.hu tudósítása felidézi, Bodolai László, a portált üzemeltető Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke szerdán menesztette Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét. A szerkesztőség jelezte, hogy ezt a szerkesztőség függetlenségét sértő, elfogadhatatlan beavatkozásnak tartja, ám Bodolai nem volt hajlandó visszavenni Dullt. Emiatt ma mindhárom főszerkesztő helyettes, és szinte az összes munkatárs, köztük az összes rovatvezető felmondott.

A hírportál tudósítói azt írták, a tömeg először a szerkesztőség épülete mellett vonult el, a Lajos utcát teljes szélességében elfoglalták, „amíg a szem ellát”. A tömeg eleje este fél kilenc előtt nem sokkal megérkezett a Budai Várba, ahol már eleve 1500 ember gyűlt össze. A Karmelita kolostorhoz vezető utat kordonokkal zárták le a rendőrök. A helyszínen egyébként óriási a rendőri készültség, több busszal érkeztek az egyenruhások.

Fotó: Bődey János/Index

A tüntetés délután fél 6-kor kezdődött az óbudai Puskás Öcsi téren, az Index szerkesztőségének közelében. A résztvevők létszámát több mint ezer főre becsülték kezdetben, ez később tovább növekedett. A résztvevők a térről a szerkesztőség Lajos utcai bejárata elé, majd a Miniszterelnökség épületéhez, a Karmelita Kolostorhoz vonultak, majd a szomszédos Szent György téren beszédek hangzottak el. 

Hadházy Ákos független képviselő arról beszélt, hogy az Index nagyon fontos médium, de nem szabad azt hinni, hogy ha most sokan kimennek az utcára, akkor holnaptól sajtószabadság lesz.

Fekete-Győr András, a Momentum azt mondta, hogy egy másik hírportál szerint még soha nem tüntettek ennyien a Karmelita-épület előtt. "Példa nélküli az a morális kiállás, amit az Index újságírói mutattak, amikor felesküdtek egy szakma szabályaira, és amikor ezeknek nem tehettek eleget, önként távoztak, saját egzisztenciális biztonságukkal sem törődve felálltak" - hangoztatta. 

A politikus végül arra kérte a közönséget hogy tapsolják meg az Index újságíróit a munkájukért és a kiállásukért. Erre a tömeg több perces vastapsba kezdett, így ismerték el az Index távozó gárdáját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!