Ugrás a tartalomra

Találkozóval erősítették Kárpátalja és megyénk kapcsolatát

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 21. péntek 09:47
Ungváron egyeztetett a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A kerekasztal megbeszélésen az először 2011-ben aláírt, azóta többször felülvizsgált, és új tartalommal, ezzel pedig új feladatokkal is bővülő együttműködési megállapodásról tárgyaltak a felek.
Mihajló Rivisz, a vendéglátó Kárpátalja Megyei Tanács elnökének ez volt az első hivatalos találkozója Bánné dr. Gál Boglárkával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökével. Az előző évek áttekintése után áttértek az idei év feladataira. Megállapodtak abban, hogy elsősorban kulturális, gazdasági és környezetvédelmi területen támogatják a két megye helyi közösségeinek együttes tevékenységét, ezzel segítve a határon átnyúló területfejlesztési, valamint koordinációs feladatok hatékonyabb és eredményesebb ellátását.

A felek támogatják a két megye aktív részvételét a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna EU-s határon átnyúló együttműködési programban, hozzájárulva ezzel Ukrajna európai integrációs törekvéseihez.
A megbeszélésen a két elnök megállapodott abban is, hogy saját eszközeikkel és lehetőségeikhez mérten a kedvező feltételek megteremtésére, és közös tevékenységeik elmélyítésére törekszenek a kultúra, a vallás, az oktatás, a tudomány és a turizmus területén, valamint a média, a múzeumok és a levéltárak együttműködésénél. 
Várakozásaik szerint ez pozitívan befolyásolja a Kárpátalján élő magyar nemzeti kisebbség történelmi, nyelvi és kulturális hagyományainak megtartását, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő ukrán nemzeti kisebbség történelmi, nyelvi és kulturális értékeinek megőrzését.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!