Lillafüred mára Palotaszálló-igévé vált a turisták körében: a csodálatos panorámájú környezet már-már giccsbe hajlóan romantikus hátteret biztosított az Acéllábos novemberi adásához. A Hámori-tó berozsdásodott: mármint nem korrodálódik a vízfelszín, csak a tükrét körbezáró fákat pirította meg az ősz. Ilyen körülmények között szálltunk csónakba, hogy a tó közepén beizzított grillen készítsünk egy belevaló pisztrángos ételt. A Lillafüredi Pisztrángtelep szivárványos uszonyosai helyett úgy alakult, hogy Itáliából érkezett sztárvendég a grillrácsra: csomagos kiszerelésben vásároltunk halat az egyik áruház hűtőjéből.
Új felállást próbáltunk ki a műsorban: az ételt most én készítettem el, beszélgetőpartnerem pedig Fandl Ferenc volt, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, aki sziporkázó személyisége mellett egy darab egész citrommal is megtámogatta a tartalmat.
A terv egyszerűnek tűnt: két hal elkészítése vajjal és zöldfűszerrel, mellé pedig az évszak ízeit idéző almát és tökszeleteket grillezünk mézes-fahéjas-Cayenne-borsos kenéssel. Aztán persze minden borult – a csónak kivételével szerencsére.
Az édesvízi halak faszenes grillezése elég macerás feladat, nem is nagyon szokták ajánlani ezt az elkészítési módot. Félő ugyanis, hogy a sok nedvességet tartalmazó halhús odatapad a forró rácshoz, és az egész úgy szétesik, mint egy átlag egyetemista karrierképe az első munkafelvételi elbeszélgetés után. Nekünk az sem segített, hogy a faszén gyakran bealudt. Ám Fandl Ferenc felcsapott pitmasternek, és kovácsfújtatókat megszégyenítő hatékonysággal legyezte szét a pernyét a csónakban. Végül sikerült a tüzet is életben tartania, megmentve ezzel a napot.
A miskolci színésszel egyébként sok érdekes témáról beszélgettünk: kiderült, van egy olyan horgászautója, amiben nem csak felszerelések, de olyan világvégecsomag is van, ami tartalmaz sört-bort, szójaszószt és egy doboz cigarettát is többek között – úgy, hogy Fandl Ferenc már egy éve nem dohányzik. Az is kiderült, mi mindent tűzött már horogra kapásserkentés céljából: annyit elöljáróban elárulunk, színészünk szemet vetett a fűszereim között lapuló Cayenne-borsra.
Végül legyőztük a tavat uraló több millis tajtékokat és a prométheuszi érzéket kívánó kihívást: ételünk elkészült.
Öreg Miskolcz, új trükkök
A kalandos halgrillezést követően az Öreg Miskolcz Hotel & Étterembe látogattunk, ahol Kriska Csaba séf vezetett be minket a hely konyhájába. Egyszerű, ám zseniális ízvilágú, hiperkönnyen elkészíthető őszi-téli előételt készített nekünk: roston sült kacsamájat tálalt édesburgonyából készült pürével és karamellizált körtével. A díszítéshez saját készítésű petrezselyemolajat csurrantott a tányérra, ami plusz ízvilágot hozott be az amúgy is gazdag ételbe.
Aki kíváncsi arra, hogy néz ki a tó közepén sütött talján pisztráng, és milyen egy menő előétel Öreg Miskolcz módra, az nézze november 4-én, csütörtökön a Miskolc TV-t. Az Acéllábos 19:25-kor kerül adásba.