Ugrás a tartalomra

App a kapcsolati erőszakban élők megsegítésére

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 27. kedd 16:02
A Vodafone új applikációja nemcsak a bántalmazó kapcsolatban élőknek jelenthet hatékony segítséget, hanem a közvetlen környezetüknek is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról. A Bright Sky HU mobilalkalmazás már elérhető a legnagyobb app áruházakban, Android és iOS készülékekre egyaránt letölthető.
Képünk csak illusztráció

Jelenleg kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel, így még nagyobb szükség van újfajta fejlesztésekre. 

A Vodafone évek óta támogatja a társadalmilag hasznos innovációkat, a Bright Sky HU applikáció bevezetése pedig technológiai mérföldkő lehet a bántalmazó kapcsolatban élők segítésében. A Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy az alkalmazással minél több érintettnek és a környezetükben élőknek is átfogó információt, valamint elérhető, gyors támogatást nyújtsanak a technológia segítségével. Flakstad Emőke, az alapítvány főtitkára elmondta, az is vezetett a Bright Sky applikáció létrejöttéhez, hogy mi, hétköznapi emberek is segíthetünk a bajbajutottakon. – A fejlesztés tehát nemcsak az áldozatoknak szól, hanem a környezetüknek is. Az összes országos és regionális központ elérhetőségét tartalmazza. 

A kapcsolati erőszak bűncselekmény, segítséget a 112-es segélyhívó számon vagy a police.hu oldalán lehet kérni. Erről Barabás Ildikó alezredes beszélt az Országos Rendőrfőkapitányság munkatársa. – A bántalmazottak a már ismert, régebb óta működő csatornák mellett az új applikáción keresztül is bejelentést tehetnek a rendőrségen. Fontos a dokumentálás, hiszen ezek bizonyítékul szolgálnak.

Az alkalmazás létrehozásában a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is segített. Rácsok Balázs szociális igazgató elmondta, a két szervezet kapcsolata régi. – Mi 2005-ben kapcsolódtunk be a kapcsolati erőszak elleni küzdelembe. Mivel az áldozatok szégyellik helyzetüket, névtelenül is jelentkezhetnek. A fiatalok pedig online térben mozognak, ezért is jó az app.

A Vodafone új innovációja számos funkcióval segíti az áldozatok és környezetük tájékozódását a kapcsolati erőszak témájában. Az „online biztonsági útmutató” menüpont alatt az áldozatok hasznos információkat találnak arra vonatkozóan is, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, email és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól. Az applikációban továbbá a felhasználók többek között egy rövid, 12 kérdéses gyorsteszt megválaszolásával elemezhetik saját helyzetüket és megtudhatják, valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk, illetve esettanulmányokat olvashatnak a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében. 

Takács Hajnal író, tapasztalati traumaszakértő saját bőrén tanulta meg az áldozati létet. Ma már több könyve is megjelent a témában. – Sokkal több az érintett, mint amennyit gondolunk. Fontos, hogy a bántalmazónak ne legyen tudomása a bűncselekmény jelentéséről. 

Doszpoly Orsolya pedig a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátoraként szólt hozzá a témához. – Szervezetünknél jogász, pszichológus, szociális szakember és pedagógus tud segíteni, átmeneti szálláshelyet tudunk biztosítani, pénzügyi támogatást vagy akár kiemelést is.

A Bright Sky applikáció a nemzetközi Vodafone Alapítvány saját fejlesztése, és jelenleg hazánkkal együtt már 9 Vodafone országban elérhető, országonként lokalizált tartalommal.  Az alkalmazás bármilyen okostelefonon használható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!