Ugrás a tartalomra

Bemutatták, mi a legjobb talajnak és levegőnek egyaránt

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 10. vasárnap 19:47
Október 10: a komposztálás világnapja. Ez alkalomból gyakorlati bemutatót és szemléletzöldítő foglalkozást tartottak az Avasi Arborétumban.

A komposztálás olyan kertművelő módszer, ami a természetes biológiai folyamatokra hagyja a szerves hulladékok lebontását.  Ezáltal nem csak a levegőre káros kerti égetést lehet elkerülni, hanem humuszt is kapunk a komposztálás után. Az Avasi Arborétum lombosfa gyűjteményében, amelynek két parcellája is komposztkerként működik. Itt tartott programokat vasárnap Miskolc önkormányzata a HungAIRy LIFE projekt keretében a Zöld Kapcsolat Egyesülettel közösen a komposztálás világnapja alkalmából. Mindezt tették annak érdekében, hogy a levegőminőséggel kapcsolatos ismereteket bővítsék, a kerti égetés gyakorlatát visszaszorítsák, valamint az égetés alternatívájaként minél szélesebb körben elterjesszék a komposztálást.

-2008-ban nyitottuk ezt a kertet, aminek az a célja, hogy a gyakorlatban is be tudjuk mutatni a komposztálás módjait, a keretek használatát, a szükséges alapanyagokat és azokat az eszközöket, technikákat, amelyek sok olyan embert érdekelnek, akik szeretnének belefogni az otthoni komposztálásba – mondta a Miskolc Tv kameráinak F. Nagy Zsuzsa, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke, aki szerint a világnap nem csupán arra jó, hogy felhívja a figyelmet a komposztálásra, de alkalmat is ad arra, hogy bemutassák azt, közelebb hozzák az emberekhez.

- Nem csak az ökokertészek feladata gondoskodni arról, hogy a konyhában, kertben felgyűlt szerves anyag a megfelelő helyre kerüljön, hanem mindenkinek – véli F. Nagy Zsuzsa.

Szemléletformálás

Hudák Katalin, a Polgármesteri Hivatal műszaki-koordinációs ügyintézője, a beszélt a HungAIRy LIFE projektről is.

- Nem pusztán a komposztálás, mint gazdálkodási forma bemutatásán van a hangsúly, hanem egy környezetmegóvó magatartásról, amit szeretnénk népszerűsíteni. A HungAIRy LIFE projekt azért szerveződött, hogy az ország 8 régiójában a levegőszennyezettséget csökkentse. Szeptember 2. óta működik Miskolcon az a szenzorhálózat, ami a levegőben lévő szállópor mennyiségét méri, hála ennek a projektnek.  Az így nyert adatokról bárki tájékozódhat a pmmonitoring oldalon. A HungAIRy LIFE másik fontos felladata pedig a komposztálás elterjesztése a lakosság körében. Ennek a módszernek köszönhetően ugyanis nem csak a levegőminőség javul, hanem a talaj tápanyagtartalmát és vízháztartását is lehet javítani – foglalta össze a projekt lényegét Hudák Katalin.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!