Ugrás a tartalomra

Csak egy csapat van - Zavar az ellenzéki erőben

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 23. kedd 16:16
Csak a Fidesz-KDNP alakított eddig városvezetésre alkalmas teljes csapatot, vagyis polgármesterjelöltet és 19 képviselőjelöltet. Az ellenzéki oldalon viszont Miskolcon is teljes a zavar a jelöltállítás körül. Ugyan négy ellenzéki jelölőszervezet is bejelentkezett az indulásra, de van ahol a csapat, máshol viszont a polgármesterjelölt hiányzik. 
Fidesz jelöltek

Miskolc polgármestere már júniusi ciklusértékelőjében jelezte, hogy konkrét víziói vannak a jövőt illetően. Ahhoz kéri a város támogatását, hogy „egy következő önkormányzati ciklusban is együtt építsük tovább Miskolc 21. századi zöld, okos, biztonságos, versenyképes, és leginkább boldog arculatát.” Kriza Ákos programszerűen számolt be arról, hová szeretnének eljutni a következő évtized végére. A Miskolc 2030 program három nagy pilléren áll: a megkezdett vagy már belátható távolságba került beruházások, a nagy városrészi fejlesztések sikeres befejezése, valamint a zöld és okos várossá válás; és végül hogy Miskolc legyen a legbiztonságosabb megyei jogú város.

Fidesz jelöltek

Miután Kriza Ákos személyében hivatalosan is megválasztotta polgármesterjelöltjét július elején, a Fidesz-KDNP bemutatta 19 képviselőjelöltet is. A pártszövetség egységben állított polgármesterjelöltet és egységben állított minden körzetben képviselőjelölteket. A jelöltek közösségében a többéves tapasztalat és a fiatalos lendület ötvöződik. „A programunk kész, a csapat kész, hogy kiszámítható, biztonságos, és tovább fejlődő Miskolcot építsünk”, emelte ki a Kriza Ákos. Hozzátette, csak csapatban lehet dolgozni. Elengedhetetlen, hogy egy városvezető mellett olyan többségi testület dolgozzon, amellyel közösen tudja a város ügyeit végigvinni. – Nekünk tehát megvan a polgármester-jelöltünk, már most bemutattuk az önkormányzati képviselőjelöltjeinket, van programunk, és világos jövőképpel állunk a miskolciak elé – hangoztatta a polgármester.

Ezzel szemben a balliberális oldalon már Veres Pál polgármester-jelölti bejelentésekor zavar támadt. Hivatalosan egyetlen ellenzéki párt sem vállalja fel, hogy őt támogatják az őszi önkormányzati választáson. Veres - állítása szerint – a Szinva Városáért Egyesület felkérését elfogadva, független, civil kihívója lesz Kriza Ákosnak. Mint mondja, az elmúlt években szinte valamennyi politikai irányból megkeresték, de mindenkinek világossá tette, hogy őt nem érdekli a pártpolitika. Hangsúlyozza azt is, hogy az egyesülettel „nem a pártoknak szeretnénk megfelelni, hanem a város közösségének”, és hogy nem vállalja, hogy pártjelölt legyen. Nem csak a pártoktól és politikai szervezetektől titulálja függetlennek magát, de úgy tűnik, csapat sincs mögötte. Nincsenek mellette csapattagok, sem képviselőjelöltek, így azt sem tudjuk, kikkel együtt vagy milyen csapattal képzeli el Miskolc irányítását.

Egy újabb oldalról lépett színre a Velünk a Város Egyesület. A szervezet égisze alá a Jobbikosoktól a Párbeszéd politikusáig bebújtak az ellenzék miskolci képviselőjelöltjei. Közös nyilatkozatukban jelentették ki, hogy szövetséget kötöttek, és hogy közös célokkal, közös programmal, közös jelöltekkel, közös felelősséggel indulnak az őszi önkormányzati választásokon. Minden választókerületben egy jelöltet állítanak az egyesület nevében, akiket rövidesen a város polgáraival is megismertetnek. A polgármesterjelöltjükről viszont semmit nem tudunk, így az sem derült még ki, hogy kinek az irányításával képzelik el a város vezetését? Az egyesület erről mélyen hallgat. Egyáltalán lesz-e egy közös polgármesterjelöltjük?

Minden választókörzetben önállóan indít viszont jelöltet a Munkáspárt. A pártnak polgármesterjelöltje is lesz Miskolcon, ismertette múlt héten Fülöp József Istvánné megyei pártelnök. A tervek szerint a jelölteket a Munkáspárt országos elnöke, Thürmer Gyula mutatja majd be augusztus 19-én. Fülöp József Istvánné kijelentette azt is, hogy „semmilyen álbaloldali ellenzéknek mondott társuláshoz nem csatlakoznak”. A megyei pártelnök szerint ugyanis az egész ellenzéki összefogás nem más, mint könyörtelen harc a hatalmi pozíciók elosztásáért. A vita pedig arról folyik, kinek adunk esélyes körzetet a bejutásra. 

Szintén saját polgármesterjelöltje lesz a Mi Hazánk Mozgalomnak. A párt egyik legnépszerűbb politikusát, Pakusza Zoltánt jelölte polgármesternek Miskolcon. A Mi Hazánk semmilyen ellenzéki együttműködést nem tud elképzelni, Pakusza Zoltán pedig nem mások ellen, hanem Miskolcért szeretne dolgozni, ahogy azt eddig is tette. A Mi Hazánk miskolci polgármesterjelöltje hozzátette: az önkormányzati képviselőséget szolgálatnak tartja, a város ügyeit pedig a pártpolitika fölé kívánja helyezni. Mint pénteki bejelentésekor fogalmazott, nem tesz különbséget jobb- és baloldali között, igyekszik mindenkit képviselni. Ha nem így lenne, akkor nem tudott volna képviselő lenni egy olyan körzetben, ahol csak baloldaliak nyertek előtte. Pakusza egyébként a 16-os egyéni választókörzetben önkormányzati képviselőjelöltként is elindul ősszel. Arról azonban, hogy a párt a többi választókörzetben indít-e jelöltet, még nem született döntés. Az viszont már most is egyértelmű, hogy a Mi Hazánk elhatárolódik „a most egyesült bal-liberális oldaltól, aminek most már sajnos a Jobbik is tagja”. 

Miskolcon a Fidesz-KDNP színekben induló önkormányzati képviselőjelöltek:
01. Katona Ferenc
02. Szécsényi Marianna
03. Kiss Ákos Leventéné Gonda Erika
04. Feketéné Hegyi-Kéri Ágnes
05. Glatz Katalin
06. Kozma Istvánné
07. Váraljai Zoltán
08. Eperjesi Erika
09. Molnár Péter
10. Kiss János
11. Nagy Ákos
12. Kovácsné Budai Mária
13. Hollósy András
14. Deák-Bárdos Mihály
15. Gazdusné Pankucsi Katalin
16. Bajusz Gábor
17. Novák Józsefné
18. Seresné Horváth Zsuzsanna
19. Kovács László

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!