Ugrás a tartalomra

A Diósgyőri várban bármi megtörténhetett az év legrövidebb éjszakáján

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 23. vasárnap 09:51
Június 22-én ismét fellobbant Szent Iván tüze, amelynek fényénél szerelemről, csalfaságról, emberi gyarlóságról mesélt a Diósgyőri vár népe. Az év legrövidebb éjszakáján tűzkígyó ölelte körbe a várat, hastáncosok szórakoztatták a közönséget. Volt itt szerelmi jóslás, párválasztó táncház és csillagles is. A párok tanúbizonyságot tehettek szerelmükről; akik pedig kiállták a próbákat – egy éjszakára – akár még házasságot is köthettek.
Juhász Ákos képgalériája!

A Diósgyőri vár emeleti termeiben újra léptek koppantak és szoknyák suhogtak, Szent Iván éjjelén egy szenvedélyes történet szereplői tűntek elő a gyertyák fényében. A reménytelen szerelem és a mindent elsöprő vágyakozás elevenedett meg az udvaron a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend dramatikus játékában.

Az éjszaka sötétjét szerelmi tűztánc világította meg. A vendégek párválasztó táncházban is egymásra találhattak, kifürkészhették a jósnőnél mit tartogat számukra a jövő, a versíró műhelyben pedig középkori zenészek és költő segítségével hódíthatta meg kiválasztottja szívét a szerelmes hölgy vagy férfiú. Szorgalmasan dolgozott a kovács és a fazekas; a várteraszon pedig csillagászok várták azokat, akik az eget szerették volna kémlelni. Készült szerelmi zálog és szalmagyűrű is, melyet választottja ujjára húzhatott, aki kiállta a próbákat és akár házassági fogadalmat is tehetett a ceremónia mester előtt.

Programok

-
-
városszerte