Ugrás a tartalomra

Év végéig kérhető - bírság kiszabásának veszélye nélkül - fennmaradási engedély az engedély nélkül létesített kutakra

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 30. csütörtök 15:57
Engedély nélkül létesített sekély mélységű kút fennmaradásához, további üzemeltetéséhez a települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges.

A háztartási célú kutak esetében a hatályos jogszabály szerint mentesül a bírságfizetés alól az a kérelmező (magánszemély) aki engedélyköteles kútját engedély nélkül létesítette, de annak fennmaradását, további üzemeltetésének engedélyezését 2023.12.31.-ig kéri és az engedély megadásának feltételei fennállnak - közölte a polgármesteri hivatal. 

A kérelem Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzőjének címezve nyújtható be. Az engedélyeztetési eljárás illetékmentes, azonban a kérelem benyújtásához  - fúrt kút esetében - csatolni kell a fúrt kút környezetvédelmi megfelelőségét tanúsító felülvizsgálati nyilatkozatot, melyet hivatalosan regisztrált, képesítéssel rendelkező kútfúró vagy a jogszabályi követelményeknek megfelelő szakember állíthat ki. Ásott és vert kút esetében csak a tulajdonos nyilatkozata szükséges.

A közlemény hangsúlyozza: amennyiben a december 31-i határidőig nem történik meg az engedély nélkül létesített kút vízjogi fennmaradási engedélyeztetése, abban az esetben vízgazdálkodási bírság kiszabására kerülhet sor, melyet a szabálytalanságot elkövető kivitelezőnek, vagy ha az nem ismert, a kút létesítőjének kell megfizetnie. A bírság összege magánszemélyek esetében 300000 Ft is lehet. Fontos információ, hogy a kutak létesítése csak 1992 évet követően engedély-köteles, tehát az igazoltan ezen időpontot megelőzően létesített kutaknál az „engedély nélküliség” fogalma nem merül fel.

Bővebb információ az engedély-kérelem benyújtásával kapcsolatban elérhető Miskolc város honlapján.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!