Ugrás a tartalomra

Évente ötven koncert – Illés zenéje nem emlék

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. augusztus 30. péntek 09:11
A Miskolci Illés EmlékZenekar alapítói arra vállalkoztak, hogy névadójuk szellemiségét és életművét ápolják, népszerűsítsék. Az Illés-együttes dalai ma is nagy népszerűségnek örvendenek koncertjeiken, programjaikon. A zenekar munkáját idén Nívódíjjal jutalmazták.
Fotó: Mocsári László

A Miskolci Illés EmlékZenekar az Illés-együttes megalakulása után negyven évvel jött létre Miskolcon, 2005-ben. Egy évvel később megalakult a Miskolci Illés Klub is, ami immáron több mint százharminc alkalommal tartotta meg klubestjét. 

– Azért pont Illés, mert ez volt Magyarországon az, ami Angliában volt John Lennon és Paul McCartney szerzőpárosa: nemcsak letettek az asztalra valami megbecsülendőt, hanem ők tették le az asztalt is – vallja Füvessy Norbert, a zenekar gitárosa, aki vokálozik és mandolinon is játszik. – Szinte minden magyar zenészre hatott az Illés zenéje. Akármerre is járunk dalaikkal, azt érezzük, még ötven év után is nagyon szereti őket a közönség. 

Vizi Viktor énekel, csörgőn és tangóharmonikán játszik. Tóth Zoltán dobol, Dékány Gábor a billentyűs hangszerek szakértője, a basszusgitárt korábban Alföldi Gábor szólaltatta meg, majd Kovács Kálmán érkezett helyére. 

Az évek során több száz sikeres koncerten hangozhattak fel az Illés-együttes halhatatlan slágerei a MIEZ előadásában határon innen és túl. A közelmúltban a zenekar megkapta Szörényi Levente és Bródy János megtisztelő, személyes ajánlását. 

– Nagyon jó viszonyt ápolunk az eredeti tagokkal. Nem másoljuk az Illés zenekart, Szörényi Levente kifejezetten örülni szokott annak, ha saját ötleteink vannak, például a hangszerelésben. Ehhez a jó kapcsolathoz hozzájárul az is, hogy rajongunk az Illés-dalokért – mondja a MIEZ vezetője, aki elárulta, csaknem száz dalt tartanak repertoáron a Szörnyi-Bródy életműből, amiben az Illésen kívül az István, a király rockopera és a Fonográf együttes dalai is jelen vannak. A zenekar részt vett a 2014-es Beatünnep ILLÉS 50 koncert előkészületeiben. 2015-ben és 2018-ban a Tiéd a világ! című ILLÉS színdarabban kaptak szerepet. 

– Évente mintegy ötven koncertet adunk, tíz hónapon át fellépünk a Miskolci Illés Klubban. Itt átlagosan száz hallgatónk van, főleg az ötven feletti korosztály szereti ezt a zenét. A kezdetekkor nem gondoltuk, hogy a zenekar és a Miskolci Illés Klub ennyire kinövi magát. A város nagy rendezvényein is jelen vagyunk, így mindig kapunk helyet a Miskolci Farsang és az operafesztivál kísérőprogramjaiban éppúgy, mint a Diósgyőri várban – összegzett Füvessy Norbert.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!