Ugrás a tartalomra

Felvidéki zarándokúttal emlékeznek az államalapításra a miskolci örmények

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 19. péntek 15:16
Augusztus huszadika alkalmából szervezett felvidéki zarándokutat a miskolci Örmény Nemzetiségi Önkormányzat pénteken.
Fotók: Juhász Ákos

Többéves múltra tekintenek vissza az olyan tematikus túrák, amikor a helyi etnikai közösség tagjai felkeresik a magyarokhoz köthető külhoni helyszíneket. Mindennek célja – a közösség deklarációja szerint –, hogy a Magyarországon élő örménység kifejezze tiszteletét és részvételét a magyarság nemzeti ünnepén, valamint saját programmal is színesebbé tegye az augusztus 20-i ünnepségeket.

Ledniczky Zsolt szerint figyelemreméltó párhuzam az örmény és a magyar történelemben a kereszténység szerepe, amely tartalommal töltötte meg a két nemzet államiságát. Az elnökhelyettes felidézte: zarándoklataik során igyekeznek minél több magaslatot és hegycsúcsot útba ejteni, amik – tekintettel az örmények egyik fő nemzeti szimbólumára, az Ararát-hegyre – egyfajta spirituális kapcsolódást is jelentenek a határainkon belüli és kívüli magyar tájakhoz.

A nemzetiségi önkormányzat tervei között szerepel még, hogy az egykorvolt Tokaj és Mád környéki örmény borkereskedők északi csapásirányának nyomán egészen Krakkóig látogassanak – felkeresve azokat a pontokat, ahová portékáikat hajdani honfi- és nemzettársaik elcipelték. Az egynapos túrán a miskolci örmény magyarok ezúttal Rozsnyót és környékét célozták meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!