Ugrás a tartalomra

Gépjárműadó és parkolás: milliárdos bevételkiesés Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 06. hétfő 20:40
Ahelyett, hogy támogatnák a védekezésben az önkormányzatokat, bevételeket vesznek el tőlük. Legutóbb ezt írta közleményében a Velünk a Város frakciója. A kormány intézkedései, az ingyenes parkolás és a gépjárműadóból befolyó összeg elvétele mind az önkormányzatokat sújtják. A Velünk a Város frakcióvezetője szerint ezek az intézkedések milliárdos nagyságrendű bevételkiesést is jelenthetnek Miskolcnak, miközben a járványügyi védekezésben is jelentős összegeket költ a város a lakosság védelmében.

A koronavírus-járvány rendkívül hátrányosan érint mindenkit. A lakosságot éppúgy, mint a gazdasági társaságokat, az önkormányzatokat és természetesen az államot is – mondja Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője. -  Itt mindenki közös erőfeszítésére van szükség, de a nehézségek leküzdésében az államnak van alapvetően mozgástere.

- Miskolc költségvetése nagyon feszes, elsősorban azért, mert az elődök rendkívül felelőtlenül gazdálkodtak, vagyis az önkormányzat a 2020-as évet tekintve nagyon nehéz helyzetben van, koronavírus nélkül is. Most pedig jelentős bevételkieséssel is számolnia kell. Ezek közt a legnagyobb a társaságok által fizetett iparűzési adó lesz, ami már idén be fog gyűrűzni, de mindenfajta egyéb díjak is elmaradnak. Ez összességében több milliárdos nagyságrendű bevételkiesés, miközben a kiadások részben megnövekednek.

- Mi azt várjuk a kormányzattól, és csak ez az észszerű megoldás, hogy a bekövetkezett nehéz helyzet miatt segítséget nyújtson. Legújabb intézkedésükkel pedig nemhogy segítenének, hanem a város gazdálkodását továbbnehezítik. Ilyen a gépjárműadó és a parkolási díj megszüntetése, csak ennek a kettőnek az elvétele - az én véleményem szerint - egy milliárd forintnyi negatívumot jelent a városnak – hangsúlyozta Simon Gábor.

 

További hírek

Olvasnivaló