Ugrás a tartalomra

Időben korrigálhatók a látásproblémák

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 11. hétfő 12:16
Az emberek jelentős része csak akkor vesz részt látásvizsgálaton, amikor megromlott látása már végképp megnehezíti életét. Ennek egyik oka, hogy nem mindig érzékelhető azonnal, ha valami nincs rendben a látásunkkal. (Támogatott tartalom.)

A látás romlása általában fokozatosan, hosszú évek alatt alakul ki, így sokan nem is tudják, hogy a lehetségesnél mennyivel rosszabbul látnak. Holott a szem a legfontosabb érzékszervünk, ezen keresztül tájékozódunk a világban – ha megbetegszik, az kihat az általános egészségi állapotunkra, az életünkre. Leggyakoribb tünete a szemproblémáknak a fejfájás, de a látásélesség elvesztése is gyakori gond. Ennek oka nagyon sokrétű lehet – magyarázzák az általunk megkeresett Arts Optika szakemberei – akár veleszületett, akár pedig káros élettani hatások által is kialakulhat.

– A korosodás még mindig az egyik leggyakoribb kiváltó ok, de napjainkra egyre gyakoribb a mesterséges fények vagy akár az UV miatt kialakuló homályos látás. Az életvitel és a környezeti változások egyaránt kihatnak a szemünk egészségére, az utóbbi időkben pedig jelentősen nőtt mind a mesterséges fények hatása (monitorok, képernyők), mind pedig az UV sugárzás ereje – figyelmeztetnek.

Azt mondják, hogy érdemes rendszeresen elmenni látásvizsgálatra, mert ezek során meg tudják állapítani, hogy található-e bármilyen eltérés a szemben, és ha igen, akkor milyen további lépésekre van szükség a korrekcióhoz. A legfontosabb azonban mégis a megelőzés, ezért igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy a szemszűrés is olyan éves rutinná kell hogy váljon, mint például a tüdőszűrés vagy a fogászati vizsgálat.

– Ezzel megelőzhető a baj, illetve időben korrigálhatók a látásproblémák. A megfelelő szemüveg elkészítése pedig segít megelőzni a további romlást, a lencsebevonat megvédi a szemet a káros behatásoktól.

De hogyan is történik egy szűrésvizsgálat? Milyen lépései vannak, és mit vizsgálnak ilyenkor a szakemberek? Az általunk megkérdezett optikánál a szűrővizsgálatok érkezési sorrendben, illetve időpontfoglalás útján történnek – ezt megtehetjük online, a közösségi oldalukon keresztül, illetve telefonon vagy akár személyesen is.

– A szűrések során elsősorban a látás élességét vizsgáljuk, majd a következő lépésként lehetőség van különböző szembetegségek (rejtett kancsalság, szürkehályog, színtévesztés, kontrasztérzékenység) vizsgálatára is. Mindezeken felül, igény esetén, egyéb betegségekre is rá tudunk világítani egy-egy szűrővizsgálattal, úgymint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Nálunk a 21. századi, csúcstechnológiát képviselő gépekkel történik a szűrés, amelyek századpontossággal mérik a dioptriát. Ezt azért fontos kiemelni, mert a páciensnek nem okoz gondot például a két bepróbált lencse közti választás, hiszen a mért adat alapján személyre szabott lencsét kaphat. Emellett pedig igazán ex­kluzív, igényes, egyedi környezetben, szakemberekkel várjuk a vendégeket üzleteinkben a Miskolc Plázában és a Szinvaparkban.

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!