Ugrás a tartalomra

A karóránkat már átállítottuk, de mi a helyzet a biológiai óránkkal?

napi.hu
Utoljára módosítva
2019. október 27. vasárnap 10:16
A téli időszámításra áttérés nem viseli meg annyira a szervezetet, mint a nyárira átállás, de vannak olyan betegcsoportok, amelyeket érint - mondta Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense az az InfoRádióban.

Elsősorban a krónikus betegségben szenvedő idősek és a kisgyerekek érzik meg, mert ez az egy óra a belső órájukat nagy mértékben megváltoztatja. Az átállás napokat vesz igénybe, de vannak, akiknek két hétbe is beletelik, mire megszokják.

A járulékos tünetek közül a leggyakoribb az alvászavar, könnyebben felébredhetünk, és jóval fáradékonyabbak lehetünk. A tünetek között van a koncentrálóképesség csökkenése is, fokozódik a balesetveszély. Az orvos azt tanácsolja, ha fáradtabbnak érezzük magunkat, akkor inkább álljunk meg az autóval, és pihenjünk 15 percet - mondta az orvos.

Az óraátállítás miatt a depresszió kialakulásának valószínűsége is nő, de a sötétben töltött órák száma is provokálhatja a tüneteket. Ha hangulatzavart tapasztalunk, érdemes felkeresni a kezelőorvost a megfelelő terápia érdekében - tette hozzá a szakértő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!