Ugrás a tartalomra

Kimondta első szavait a kis Zsombi

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 22. péntek 14:28
Az orvosok korábban azt jósolták, hogy a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisfiú nehezen tanul majd meg beszélni, de Zsombi erre nemrégiben rácáfolt.
Fotó: Juhász Ákos

A kisautó tologatása már egyre jobban megy Zsombinak. A kazincbarcikai kisfiú anyukájával tornázik minden nap, a járvány miatt nem tudnak most gyógytornára járni. A legapróbb dolgok is sokat számítanak. Gerincvelői izomsorvadása miatt Zsombinak azt jósolták, hogy az átlagtól eltérően, sokkal később, és nehezebben tanul majd meg beszélni. Zsombi viszont már most kimondta az első szavakat: az „apa” kifejezetten jól megy neki.

És egyre elevenebb is, szereti hallatni a hangját, egyre többet mocorogna, de erre nincs lehetősége, mert az SMA legsúlyosabb, 1-es típusában szenved. Gerincvelői izomsorvadása a mindennapi torna mellett is nagyon sok nehézség elé állítja. Édesanyja, Szabina azt vette észre, hogy kezdi érezni a határait, és nem tetszik neki, ha valami nem sikerül. – Ahogy okosodik, nő, úgy lesz egyre több igénye arra, hogy jobban mozogjon – tette hozzá.

Zsombi gyógykezelése 730 millió forintba kerül. Segítségével teljes értékű életet élhetne. A szükséges összegből eddig már több mint 500 millió forint gyűlt össze. Az idő viszont vészesen fogy, a kezelést legkésőbb szeptemberben meg kellene kezdeni.

– Ez lenne az utolsó határidő, de az már nagyon necces, a határon van nagyon, illetve nem is biztos, hogy olyan jó eredményeket érnénk el, mintha a legkorábbi időpontban meglenne a kezelés. Minél korábban kezdjük el, annál hatásosabb – hangsúlyozta Burinda-Szűcs Szabina.

Zsombinak október 22-én lesz a második születésnapja. A gyógykezelést pedig minél hamarabb meg kell kapnia, mert ahogyan fejlődik, egyre nehezebben épül majd be szervezetébe az a gén, ami megtanítja a testét, izmait a helyes működésre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!