Ugrás a tartalomra

Komolyabb mennyiségű hó hullhat a térségben

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 25. szombat 19:39
A meteorológiai szolgálat jelentése szerint az Északi-középhegységben akár 8-10 centiméter körüli hóréteg is kialakulhat. 
Fotó: Tajthy Ákos

Markáns időjárás-változást hozott karácsony első napja, egy hidegbetörés miatt ónos esőre és havazásra kell készülni - írta instagram-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Azt írják, szombaton napközben az északkelet felől beáramló hideg légtömegben az Északi-középhegységben, az Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, illetve az eső havazásba vált, de néhol átmeneti ónos eső, fagyott eső is eshet. 

- Az említett északi tájakon a délutáni, esti órákra több helyen is várható 3-8 cm körüli, lokálisan 10 cm-t is meghaladó hóréteg. A délutáni órákban többnyire tapadó hó várható, majd az esti óráktól fokozatosan porhó váltja fel. Éjszaka az élénk északi szél az északkeleti megyékben akár a havat is hordhatja - hangsúlyozzák.

A csapadékzóna dél felé húzódásával este az Alföldön helyenként gyenge ónos eső előfordulhat. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében átmeneti ónos eső után gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű (lepel-3 cm) hóval.

A déli megyékben a csúszós utak okozzák majd a problémát. Az OMSZ veszélyjelzése szerint ott vasárnapra virradó éjszaka több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt akár piros riasztást is kiadhatnak. A vasárnap délutáni órákban átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el a déli határainkat. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka folyamán érkező csapadékzónából a Dunántúl nyugati felén havazás kezdődik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ehhez kapcsolódóan arra hívja fel a figyelmet, hogy míg ónos eső hull, hiába végzik a síkosságmentesítési munkákat, a folyamatos csapadék lemossa a burkolatról a kijuttatott szóróanyagot. "Vezessen mindenki nagyon óvatosan, utazás előtt pedig tájékozódjanak az utinform.hu-n - írták. 

(Borítókép: Havazás Miskolcon idén februárban. Fotó: MiNap-Arhív/Mocsári László) 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!