Ugrás a tartalomra

„Különösen magas színvonalú” a stroke betegek ellátása Miskolcon

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 15. kedd 16:29
A halálozás terén az elmúlt néhány évben ugyan sikerült elérni bizonyos csökkenést, ennek dacára a népbetegségnek számító stroke a halálokok harmadik helyét foglalja el. Az életben maradottak egy része mozgáskorlátozottsággal él, vagy valamilyen egyéb szövődménytől szenved.

A stroke gyógyításához minden diagnosztikai, illetve terápiás lehetőség adott Miskolcon, a megyei központi kórházban – hangsúlyozta az orvosigazgató. Nagy Gábor hozzátette: az intézmény nem véletlenül kapta meg a IV. Stroke Vándorgyűlés rendezésének lehetőségét. A pénteki eseményen megtudhattuk azt is, hogy tavaly körülbelül 140-150 trombektómia és mintegy 150 trombolízis történt.

Fotó: Végh Csaba

A stroke sokirányú ellátást igénylő betegség. A betegséggel érintettek ellátása Miskolcon különösen magas színvonalon történik – hangsúlyozta Valikovics Attila főorvos.

– Évente körülbelül 2000-2500 aktív stroke beteget kezelünk. Csökkent a szám, illetve az ellátás színvonala is jelentősen javult, hiszen a kórházunkban lévő stroke centrumban mind a vénás vérrögoldás, mind a mechanikus vérrög eltávolítás a nap 24 órájában elérhető. Az országban mi végezzük a második-harmadik legtöbb beavatkozást – tette hozzá.

Miskolc az egészségügy terén is hatalmas fejlődésen ment keresztül – mondta köszöntőjében Pfliegler Péter. Miskolc alpolgármestere kiemelte: példaértékű a város és a kórház kapcsolata.

– Több osztály ma már országos hírű, és ez a város és a kórház együttműködésének is köszönhető – mondta.

A konferencia egyik fő üzenete az volt, hogy mint a többi betegségnél, úgy a stroke-nál is a megelőzés a legfontosabb tényező.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!