Ugrás a tartalomra

Magyarországon is megjelent a koronavírus brit mutációja

24.hu
Utoljára módosítva
2021. január 13. szerda 13:19
A vakcinagyártó cégek azt állítják, hogy a már engedélyezett oltóanyagok az új, 50-70 százalékkal fertőzőbb mutációval szemben is hatékonyak.

Az elmúlt napon három beteg mintájában azonosították magyar kutatók a koronavírus brit variánsát – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Nyilvánvaló volt, hogy a tavaly év végén megjelent mutáció Magyarországot sem kerülheti el, hiszen sajnos már Európa-szerte találkozni lehet vele – mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília közölte, a vakcinagyártó cégek azt állítják, hogy a már engedélyezett oltóanyagok az új, 50-70 százalékkal fertőzőbb mutációval szemben is hatékonyak.

Eddig összesen 86 929 főt oltottak be Magyarországon, egyelőre az egészségügyi dolgozók körében és a szociális intézményekben.

„Kedd estig gyakorlatilag eloltottuk az összes vakcinát, ami beérkezett az országba” – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy bár valamennyi rendelkezésre állt Pfizer-oltóanyagot felhasználták, tegnap érkezett 3600 fő beoltására elégséges Moderna-vakcina, amivel ha kisebb számban is, de folytatni tudják az oltást az idősotthonokban.

„Minden csoport védőoltását tervezzük, hiszen kizárólag a beérkező vakcinamennyiség szab határt az oltások számának” – fogalmazott a tiszti főorvos.

Müller szerint a járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, ám a számok semmiféle lazításra nem adnak okot, hiszen az elmúlt napon is 95-en hunytak el. A járvány összes áldozata közül ugyanakkor csak három százaléknak nem volt valamilyen alapbetegsége.

Csákó Ibolya rendőralezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy senki se dőljön be az internetes vakcinahirdetéseknek, mert azok biztosan hamis vakcinát kínálnak, még akkor is, ha ez azt ismert vakcinagyártók nevében teszik. Csákó szerint a kézmosás és a távolságtartás után azt is meg kell tanulnunk, hogy bizalmatlanok legyünk az ilyen ajánlatokkal szemben, egyúttal mindenkit türelemre intett, hiszen mint mondta, közel van már az az idő, amikor hozzá lehet jutni az állam által szervezett oltáshoz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!