Ugrás a tartalomra

Maruzsa Zoltán: csak írásbeli érettségi lesz idén

MTI/index.hu
Utoljára módosítva
2020. április 09. csütörtök 13:32
A köznevelésért felelős államtitkár ezt az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be. 
Fotó: MTI

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, a tervezett időpontokban tartják meg az érettségit, de felére csökkentik a vizsgaesemények számát azzal, hogy csak írásbeli érettégi lesz. 

Szóbeli csak ott lesz, ahol középszinten csak szóbelivizsga van, illetve azoknak, akiket felmentettek az írásbeli alól.

Maruzsa szerint 14 nap alatt valamennyi vizsga lebonyolítható, az időzítés ugyanakkor kulcskérdés. A vizsgát előrébb hozni nem lehet, hiszen akkor sérülne a felkészülésre álló idő, nem lenne méltányos. Túl sokat tolni sem lehet az érettségin, nem reális ugyanis egy októberi érettségi vizsga.

Az oktatási akciócsoport azt szeretné, hogy szeptemberben a köznevelésben, a felsőoktatásban és a szakképzésben is elinduljon a tanév, mondta az államtitkár.

Maruzsa elmondta, a tapasztalat azt mutatja hogy az európai országok két úton járnak, vagy az évvégi eredményekből számított jegyekkel adják ki az érettségi bizonyítványokat, azaz nem szerveznek érettségit vagy pedig technikailag egyszerűsítik rövidítik a vizsgákat.

Több mint száz fertőzött

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, több mint 100-an fertőzödtek meg a Pesti úti idősotthonban. A járványügyi feltételeket a fenntartónak kell megteremtenie – tette hozzá. Országosan 980 főre nőtt a fertőzöttek száma, 8-an elhunytak az elmúlt 24 órában.

A tiszit főorvos azt javasolja, hogy vírusölő törlőkendővel, maszkban takarítsunk. Kijelentette: ne sajnáljuk a fertőtlenítőszert a háztartásban.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője úgy fogalmazott, folyamatos az egészségügy ellátása védőeszközökkel.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!