Ugrás a tartalomra

A Miskolci Törvényszék történelmi tárlata a várban

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 07. vasárnap 09:58
A Miskolci Törvényszék egy nagyszabású konferencia keretében emlékezett meg július 4-én a magyarországi ítélkezés és a borsod megyei bíróságok történetéről. 2019. különleges év a bírósági szervezet és a törvényszék történetében, hiszen idén ünneplik a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvényczikk 150. évfordulóját és idén 120 éve annak, hogy a miskolci Igazságügyi Palota épületét az ítélkezés szolgálatába állították.
Fotó: Végh Csaba

A Bíróságok Napja alkalmából rendezett történeti konferencia és kiállítás fővédnöke Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke volt, hiszen idén is a Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás pályázat keretében folytatódhatott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróságok fejlődésének és átalakulásának feltárása.

A konferencia fő célja a modern kori bíráskodás kialakulásának, a XIX. századi Borsod és Gömör vármegye egykori bíróságainak történeti bemutatása volt. A kiállítás a jogászi hivatás kiemelkedő képviselői közül külön emlékezett meg Pálinkás György életéről és munkásságáról, aki olyan szakmai odaadásról tett tanúbizonyságot, mely méltó példa a jelenkor jogászainak.

Az ünnepélyt Handó Tünde nyitotta meg, aki nemcsak a múltidézés fontosságára, de annak szépségére is emlékeztette a kollégákat. A bírói függetlenség 1869. évi jogszabályban történő deklarálása olyan történelmi lépés volt, mely emlékének ápolása a jogász társadalom elmaradhatatlan feladata – fogalmazott.

Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke konferenciát lezáró gondolataiban hangsúlyozta, hogy „a ránk hagyott értékek feltárása és megőrzése fontos feladatunk; és a mai kor bíráival szemben a jelen és a majdani jövő legszebb kihívása, hogy a hagyományainkat – féltőn ápolva és újakkal gazdagítva – örökítsük tovább a jövő nemzedékének, miközben olyan maradandót alkotunk, melyből a felnövekvő generációk is meríthetnek”.

A Miskolci Törvényszék által rendezett konferencia és kiállítás méltó módon emlékezett meg arról a százötven éve létező bírói függetlenségről, mely a történelmi viharok ellenére mindig erős bástyája volt a magyar igazságszolgáltatásnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!