Ugrás a tartalomra

Miskolcon öt iskolában vigyázzák majd a rendet iskolaőrök

Tajthy Ákos | Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 21. kedd 17:24
Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök. Külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre az iskolaőrség. Miskolcon öt intézmény érintett.
Illusztráció

Az Emmi tájékoztatása szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között.

A jogszabály egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, akkor a bűnügyi költség a szülőt terhelheti. Jogerős ítélet esetén - ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést - a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik.

A cél: biztonságos környezet, nyugodt körülmények

A Miskolci Szakképzési Centrum öt intézményében kezd iskolaőr dolgozni szeptemberben. Ezekből kettő van vidéken (Mezőcsáton és Mezőkövesden), és három – a Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola; a Martin János Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola és a Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – miskolci.

A Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja érdeklődésünkre azt mondta, az intézmény központi szervezeti egysége nem tett javaslatot az intézmények felé azzal kapcsolatban, hol legyen iskolaőr. Kiss Gábor elmondta, az érintett intézmények saját hatáskörükben, tapasztalataik és szükségleteik alapján hoztak döntést a programba történő jelentkezéssel kapcsolatban. – A jelentkezés célja viszont minden esetben az volt, hogy biztonságos környezetben, nyugodt körülmények között folyhasson az oktató-nevelő munka.

A kancellár szerint az iskolaőr szolgálatot igénybevevő intézmények száma a tapasztalatok tükrében változhat: vagyis elképzelhető, hogy később akár több intézményben is lesz majd iskolaőr – mint ahogy olyan is, hogy egy-egy iskolában, ahol dolgozik iskolaőr, az intézmény jelzése alapján már nem lesz majd rá szükség.

Kiss Gábor szerint az intézmények fontosnak tartják: ha szükséges, akkor azonnal legyen elérhető az iskolarendőr, aki a szükséges tájékoztatást adja meg a tanároknak és a tanulóknak is. Leginkább a szünetekben a folyosók rendjének figyelemmel kísérése lenne az egyik fontos feladata. Iskolai rendezvények esetén is szükségesnek ítélik a jelenlétét - amennyiben azok nem az iskolában valósulnak meg - az adott helyszínen.

- Az iskolaőr fő feladata a jogsértő magatartás megelőzése a megfelelő tájékoztatással. Ennek megfelelően az iskolaőr meggyőző személyisége a legfontosabb kritériuma a feladatkör hatékony teljesítésének. Például előadások rendszeres tartásával, ahol elmondja, milyen következményei lehetnek, ha a diákok nem tartják a jogkövető magatartást. Vagy közös megbeszélésen, melyen részt vesznek a diákok, az osztályban tanító tanárok és az iskolaőr is. Támogatást nyújthat az érintett osztályokban, illetve csoportokban a pedagógusoknak. Tájékoztathatja a feleket az adott helyzetre vonatkozó törvényekről, a jogsértő magatartás következményeiről – tette hozzá.

Tankerület: együtt gondolkodva döntöttek

Levélben megkerestük természetesen a Miskolci Tankerületi Központot is. Válaszukban emlékeztettek: az iskolaőrség célja, hogy megvédje a pedagógusokat és a diákokat „a bizonyos iskolákban tapasztalható verbális és fizikai erőszaktól”.

– Az iskolákban rendnek kell lennie. Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot. Miskolcról a Miskolci Tankerületi Központ által fenntartott Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és annak tagintézménye, a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Győri Kapui Tagiskolája is részt vesz a programban – írják.

– Tekintettel arra, hogy az oktatás és a nevelés az iskola feladata, az iskolaőr segítőként vesz részt majd az iskola működésében. Tevékenységével hozzájárul a szabálykövető magatartás betartásához. Az intézményi igények alapján, az intézményfenntartó és az iskola vezetésének közös együttgondolkodása révén született meg a szándék a programban való részvételre – olvasható a László István tankerületi igazgató által jegyzett levélben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!