Ugrás a tartalomra

Napot hoznak, csillagot

mti
Utoljára módosítva
2021. szeptember 07. kedd 12:08
Az Omega együttes ismert dalának címe is lehetne akár a közelgő kazincbarcikai esemény mottója.

A Naprendszer kicsinyített mását járhatják be ugyanis az érdeklődők a jövő hétvégén a borsodi településen: a városi sétán méretarányosan mutatják be a Napot és a bolygókat, a holdakat, valamint a közöttük lévő távolságokat – közölte az Összefogás Barcikáért Egyesület kedden az MTI-vel.

A Mini Naprendszer kiállítást először júniusban tartották meg. A tárlaton szereplő installációkat azóta felújították és a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét bemutatják. Újdonság, hogy a korábbi kiállításhoz képest most a Mars és a Jupiter között található kisbolygókat is szemléltetik, valamint több holdat mutatnak be.

A kiállításon – amely a város legkülönbözőbb részeire kiterjedő installációkból áll – a Naprendszer 1:1 400 000 000 arányban kicsinyített mása tekinthető meg. Ez azt jelenti, hogy a tárlaton a Naprendszer átmérője 3,2 kilométer lesz. A Nap a kiállításon egy 98,8 centiméteres gömbként látható, a Föld mindössze 8,8 milliméteres nagyságú, a Föld és a Hold távolsága pedig mindössze 28 centiméter.

Az eseményhez kapcsolódik a Don Bosco Sportközpont előtt kiállított úgynevezett Föld sétánya, ahol a felelőtlen emberi tevékenység következményeit mutatják be a tárlat szervezői. Egyebek mellett a 19. században Ausztráliába betelepített nyulak okozta ökológiai problémákat, a grönlandi jég és a permafroszt felolvadásának fázisait és a vörösiszap-katasztrófát szemléltetik. A látogatókat két helyszínen az úgynevezett Érdekességek asztala fogja várni, ahol érdekes és meghökkentő játékokkal, kísérletekkel találkozhatnak az érdeklődők – emlékeztett Rizner József, az Összefogás Barcikáért Egyesület elnöke.

A Naprendszer kicsinyített másának bemutatásával nemcsak egy természettudományos bemutatkozóra vállalkoznak a szervezők, hanem a Föld védelmének fontosságára is szeretnék volna felhívni a figyelmet.

És a végén szóljon az Omega:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke