Ugrás a tartalomra

Novák Irén: „Jó úton haladunk, a közönségünk értékeli az újításainkat"

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 26. szombat 16:27
Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője értékelte a Művészetek Háza jelentőségét Miskolc kulturális életében.

Az elmúlt évekkel összehasonlítva hogyan változott az érdeklődés a helyi és a környékbeli emberek részéről a Művészetek Háza kulturális programjai iránt?

Az elmúlt szezon visszajelzései különösen pozitívak voltak számunkra, hogy jó úton haladunk, a közönségünk értékeli az újításainkat és lassan beérnek a fejlesztéseink. Az új kezdeményezések, mint az akusztik koncertek, a populáris ismeretterjesztő előadások, az előadói estek, a nemzetközi hírű fellépőink egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és olykor hiánypótlóak a térség kulturális életében. Az online jegyvásárlási lehetőségek, valamint a jelenlétünk a leglátogatottabb online felületeken és platformokon kiszámíthatóbbá és könnyebben elérhetővé teszik az eseményeinket a Miskolctól távolabb élők körében is. Így hamarabb útra kelnek messzebbről is, ezáltal pedig növekedett a régióbeli hatásunk.

Milyen szerepet tölt be a Művészetek Háza Miskolc kulturális életében?

A Művészetek Háza befogadóképességének és elhelyezkedésének köszönhetően a belváros meghatározó kulturális színtere, mely komoly-, és könnyűzenei koncerteknek, színházi és ismeretterjesztő előadásoknak, irodalmi kluboknak, kiállításoknak és mozinak is otthont ad, de közkedvelt helyszín a helyi oktatási intézmények, művészeti csoportok, civil kezdeményezések körében is. Az elmúlt években a profilbővítésnek köszönhetően immár minden korosztály visszatérő vendég az intézményben. A MÜHA a kultúra számtalan arcát megeleveníti a közönség előtt, estéről estére megújul, hiszen újabb értékeket, művészi élményeket fogad be. Sokszínűségével és azzal az utánozhatatlan hatással, amit a kultúra gyakorolhat az emberre mintegy fűszere lesz a hétköznapoknak, ettől talán más megvilágításban látjuk a világ dolgait. Ahogy estéről estére az előadóterei újjászületnek, úgy mi is megújulhatunk azoknak a benyomásoknak köszönhetően, amelyek itt érnek bennünket. Ez közösséget is teremt másokkal, együtt lehet itt örülni a miskolci értékeknek, de részesedni is egy országosan vagy nemzetközileg népszerű produkció élményéből. 

Melyek voltak a 2019-es év mérföldkövei a Művészetek Házában? (pl. kiemelkedő sikerek, stratégiailag fontos eredmények, stb.)

A MÜHA számtalan arcát megmutatta közönségének az elmúlt évadban: 23 színi előadás, 32 koncert jellegű program, 21 önálló előadói est, 11 kiállítás, számos iskolai gála, filmvetítés, és közösségi program várta az érdeklődőket. Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar kulturális élet legmeghatározóbb egyéniségei is letették a névjegyüket a MÜHA mellett: Gryllus Dorka, Mácsai Pál, Csányi Sándor, Nagy-Kálózy Eszter és még sokan mások. Az évad egyik legemlékezetesebb előadásán például Cseh Tamás nagysága előtt tisztelegve állt együtt a színpadon Für Anikó, Hrutka Róbert, Udvaros Dorottya és Rudolf Péter. Bővült a MÜHA nemzetközi kínálata is, olyan együttesek is vendégszerepeltek, mint a kubai Habana Social Club, az orosz Beriozka, és az ukrán Kiev City Ballet, de emlékezetes magyar előadások is érkeztek, mint a Mézga család, vagy a Mása és a Medve. Különös gondot fordítottunk arra, hogy a gyermekeket klasszikus, de mégis újszerű kulturális programokra is becsalogassuk a színházterembe. A tizenéveseket formabontó ifjúsági előadásokkal vártuk, amelyek új színfoltként jelentek meg a Művészetek Háza palettáján. Már javában benne vagyunk az ősszel elkezdődött új szezonban, és idén is arra törekszünk, hogy egyedi produkciókat is elhozzunk a MÜHA-ba.

Hogyan segítették a nemrég megvalósult infrastrukturális fejlesztések a Művészetek Háza iránti érdeklődés felkeltését?

Az épület tekintetében megújultak a mozitermünk székei. A fejlesztésnek köszönhetően a MÜHA a csapatépítő tréningek, partnertalálkozók és céges karácsonyi rendezvények esetén is ideális helyszín. A beruházás 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A látogatók az értékesítési rendszerünk fejlesztéseit is örömmel fogadták. Egy jól kiépített országos jegyirodai hálózathoz csatlakoztunk, az online jegyvásárlási lehetőség pedig a régióban élők kényelmét is szolgálja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!