Ugrás a tartalomra

Nyolcvan diák szerzett gépgyártás technikusi végzettséget, de a cégek többet is felvennének

Mag Dóra
Utoljára módosítva
2021. június 01. kedd 17:49
A szakképzettséget igazoló bizonyítványok átadásán több környékbeli kis-közepes és nagyvállalat is képviseltette magát, hogy bemutassák a cégükben rejtő karrierlehetőségeket.
Beregi László képgalériája

A Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikumban kedd délután átadták a végzett gépgyártás-technológiai technikusok bizonyítványait. Több nagy miskolci cég is részt vett az ünnepségen: a Hell, a MOL Petrol, a Joyson és a Spinto képviselői ismertették a most végzett tanulókkal a cégeik által kínált karrierlehetőségeket.

A diákok, az elméleti képzést az iskolában, a gyakorlati képzést pedig külső helyszíneken, cégeknél sajátították el. 
- Szerintem sokkal könnyebb volt úgy tanulni elméletet, hogy volt mellette gyakorlat is – mondta Kiss Gergely Zsolt, aki 9. osztálytól kezdte tanulmányait az iskolában, majd érettségi után, egy év alatt szerezte meg szakmáját.
- Úgy gondolom, ezzel a képesítéssel könnyen el tudok majd helyezkedni.

Toboroztak is a cégek

A gépgyártás-technológiai technikus részt vehet a gyártástervezésben, és magában a gyártásban is, de a diákok a szerelés, a karbantartás, és a javítás alapjait is elsajátítják tanulmányaik során.

- A rendezvényt a gazdálkodó szervezetek kezdeményezték, ugyanis a gépgyártás-technológiai technikus szakma nagyon széles területen használható szakma – mondta el az eseményen Tátrai István József, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum igazgatója. – Azért jöttek el a gazdálkodó szervezetek, hogy ismertessék a bizonyítvány átvétele után a tanulóinkkal a karrierlehetőségeiket, és munkaerőt toborozzanak.

Az igazgató hozzátette, ebben a tanévben közel 80-an szereztek ilyen szakképesítést, de a régió gazdálkodó szervezetei másfélszer ennyi embert is szívesen foglalkoztatnának, mivel a gépgyártás technikus nagyon keresett szakma.

Szükség van fiatalokra

- Komoly probléma, hogy a Nyugat Európai országok elszívják a képzett fiatalokat, és a dolgozni vágyó szakemberek ott találják meg a boldogulást - véli Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezetője, aki azt is elmondta, hogy erre a generációra óriási szükség van a szakmában.
- A fiatalok versenyképesebbé teszik a cégeket a piacon. A Spinto egy közepes cég, 3-4 diákot tudunk egyszerre felvenni, de vannak még Miskolcon olyan nagyvállalatok, akiknek szintén szükségük van a jól képzett munkaerőre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!