Ugrás a tartalomra

„Rácsok mögül szárnyaló művészet" – fogvatartottak kiállítása a színházban

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 18. péntek 15:37
A börtönrácsok mögül szárnyalt a művészet Miskolcon – fogvatartottak képeiből nyílt kiállítás a Miskolci Nemzeti Színházban. Az elítéltek egy jóvátételi program részeként alkothattak, amiben egy miskolci művész segítette őket. Az elkészült festményeket később árverésre bocsátják, a befolyt összegből a megyei kórház vásárolhat új műszereket.
Juhász Ákos képgalériája!

A Borsod Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Dugas Galéria közös vállalásának eredménye a Rácsok mögül szárnyaló művészet című kiállítás. 

– A produktumot tekintve nem volt kétség, tudtam, hogy ezt így sikerre visszük, azt viszont még nem tudtam, hogy fogunk együttműködni – emlékszik vissza Dugas Erika a közös munkára. A festőnő hetekig járt a börtönbe és együtt alkotott az elítéltekkel. Sokan közülük életükben először fogtak ecsetet. – Nagyon nyitottak voltak és érdeklődőek, inkább kétkedőek a saját képességeiket illetően, de ahogy elkezdtünk együtt működni rájöttek, hogy megy ez. Utána már felszakadtak ezek a gátak, és nagyon klasszul dolgoztunk együtt, közreműködőek voltak és odatették magukat – emelte ki a Dugas Galéria vezetője. Hozzátette: A munkához inspirációs fotókat használtak, amelyeken Leonid Afremov, Gelb Goloubetsky, és Grehem Gerken festményei szerepeltek. Az elítéltek kedvük szerint választhattak motiváló képet, és önállóan dolgoztak, egyéni útmutatás alapján.

„Műhelyem jelmondata: A művészet mindenkié. Most ismét bebizonyosodott, hogy ez valóban így van."

Az alkotás egy jóvátételi program része volt, amelyben 12 fogvatartott vehetett részt, összesen 28 festmény készült el. Szeidl Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a Miskolc Televízió érdeklődésére elmondta, a fogvatartottak ezt úgy élik meg, hogy le vannak kötve, és van mivel foglalkozniuk. „Nagyon nagy élményként élték ezt meg.” Saját bevallása szerint, kicsit kétkedve fogadta az ötletet, mikor először találkozott a művésznővel, hogy ő pár alkalom után el fogja érni bárkinél, aki még sose találkozott a festészettel, hogy ilyen képeket készítsen.

Az elkészült festményeket jótékony célra ajánlották fel. A képeket később árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kapja. – Fogvatartottak segítenek betegeken, ami nyilvánvalóan egy rendkívül erős erkölcsi üzenettel bír – emelte ki Révész János főigazgató. Hozzátette: természetesen a képek elárverezéséből befolyó összeg segíti a kórházat abban, hogy különböző modern gépeket, műszereket tudjanak vásárolni.

A Dugas Galéria Miskolc belvárosában működik. Fő tevékenysége hasonló festészeti foglalkozások megtartása, ahol az érdeklődő, de gyakorlatlan, rajzolni nem tudó emberek megismerkedhetnek a festészettel. Egy-egy ilyen alkalommal megfesthetik saját festményeiket. A tapasztalat az, hogy a rossz iskolás módszerek még gyermekkorban elnyomják a készségeket. Azok ott lapulnak sok emberben évtizedeken keresztül, és érdeklődés, kíváncsiság formájában próbálnak utat törni maguknak. A Dugas Galéria azoknak az embereknek nyújt lehetőséget, akik készségeik felszínre hozásában keresnek segítséget. Az alkotók korosztálya 8 évestől 70+ évesig terjed. Vannak olyanok, akik akár 70 éves koruk fölött vállalkoznak arra, hogy ecsetet ragadjanak, és kipróbálják magukat. Sosem késő elkezdeni. Csak az első lépést kell megtenni.  A foglalkozásokon már első alkalommal a kiállításon látható minőségű, és színvonalú festmények születnek – vallja a galéria.

Az elítéltek korábban a megyei kórház kórtermeinek kifestésében is segítettek. A jóvátételi program célja, hogy a fogvatartottak visszaadjanak valamit a társadalomnak.

A festményeket november 15-éig tekinthetik meg a színházban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!