Ugrás a tartalomra

Reflux (Don’t Do It)

minap.hu / telex.hu
Utoljára módosítva
2022. december 26. hétfő 13:59
Nem feltétlenül kell rendszeresen juharszirupos-whiskeys sertéskarajt vacsoráznunk ahhoz, hogy érintsen bennünket a jelenség... Elég hozzá egy úgynevezett karácsonyi ünnepkör.
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

„Szinte nincs olyan ember, akinek ne lett volna már valamilyen refluxos epizódja”

– mondta Iliás Ákos gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának adjunktusa a Telexnek.

Ez azonban nem feltétlenül akkora baj, mint ahogy esetleg hangzik: Iliás szerint teljesen normális, ha az ember egyszer-egyszer azt érzi, hogy evés után – vagy akár két étkezés között – ég egy kicsit a gyomra, vagy azt, hogy feljön egy kis gyomorsav a torkába. Baj akkor lehet, ha valaki gyakran, akár rendszeresen tapasztal ilyet, vagy ha a reflux olyan tünetekkel jár, amelyek tartósan fennmaradnak. Ilyen tartós tünet lehet a már említett gyomorégés, a mellkasi, a szegycsont mögötti égő érzés, vagy akár a regurgitáció, amikor az ember érzi, hogy némi gyomortartalom visszatért a nyelőcsőbe, esetleg a szájba.

„A refluxnak egyébként lehetnek a nyelőcsövön kívüli tünetei is, mint, mondjuk, a köhögés, vagy a fogak gyors romlása”

– mondta a szakértő.

Hogy alakul ki a reflux?

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a gyomorsav vissza-visszakukkant a nyelőcsőbe, az lehet, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem jól zár. Ez lehet általános probléma, de az is előfordul, hogy csak egy rövid időre lazul el, és például alvás közben, vízszintes helyzetben enged át egy kis gyomorsavat. Emögött gyakran a rekeszsérv áll. A rekeszszárak a nyelőcső alsó részén segítenek rá a mechanikus zárásra, és ha azon a részen sérv alakul ki – ami sokaknál meg is történik –, akkor az megnehezítheti a megfelelő záródást. A nyelőcsőnek van egy öntisztító funkciója, és normál esetben kitakarítja magát, ha a regurgitáció miatt valami visszaköszönne a gyomorból. Ha ez a funkció nem jól működik, akkor is jelentkeznek refluxos tünetek.

Az elhízás is járhat refluxszal, hiszen az ember ebben az esetben hajlamosabb a túlevésre, a gyomor gyakrabban telített. Emellett a gyomorban lévő nyomás is megnő, és akár a gyomor és a nyelőcső közötti szög is megváltozhat, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a sav visszajusson.

Előfordul, hogy a nyelőcsőben van a hiba, például ha valakinek érzékenyebb a nyelőcsöve, vagy jobban érintik a savártalmak, mert nem zárnak jól a sejt-sejt közötti kapcsolatok. Persze egyszerűen az is előfordulhat, hogy túl sok sav termelődik a gyomorban, ami felfelé talál kiutat – derül ki a Telex cikkéből, melyet teljes terjedelmében ITT olvashatnak.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!