Ugrás a tartalomra

Ritkán látott archív videók és modern zene összefonódása – kövessetek minket a miskolci underground zenei életbe (13. rész)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 06. kedd 18:16
Phonoda – miniSeries címmel indítottak zenei sorozatot a Rezidenciáról már jól ismert DJ-k. A vizuális és audio élmények közvetítésén túl régi értékekre is fel szeretnék hívni az elektronikus zenei szcéna követőinek figyelmét.

A Mátó Viktor által megálmodott és létrehozott Phonoda és a Földi Olavi által elindított miniSeries szövődött össze ebben a projektben. A Phonoda egy mix sorozat, ami az elektronikus zene, és azon belül is a house mélyebb hangzású ágazatainak felvonultatását tűzte ki céljául. A miniSeries pedig ugyanebben a hangzásban, de archív felvételekből álló videó összevágásokkal, audiovizuális élményként igyekszik újraéleszteni régi dokumentumfilmeket, privát videókat.

– A zene szeretete, a bakelit romantikája és a felgyorsult idő megállítására való törekvés fonódik itt össze – fogalmaznak az alkotók, akik szeretnék felhívni a figyelmet a zene értékére, az előadók támogatására.

Merthogy napjainkban már minden letölthető (mondjuk ki: akár le is lopható) az internetről; bárkit pár kattintás választ el attól, hogy akár zenék ezreit halmozhassa fel a számítógépén, amit aztán kedvére sokszorosíthat. A zenei csatornák ingyenesen teszik lehetővé az elérést, mindezt úgy – teszi hozzá Viktor és Olavi –, hogy az évek során elfelejttették velünk, hogy az előadók java egy fityinget sem kap ezért.

– Mindez halmozottan igaz a mélyebb rétegű zenei stílusokra, amiket kevesen ismernek. A producerek java mondhatni szerelemből ír újabb dalokat, amit hiába szeret a hallgatóság, ha nem honorálja a zeneírásba fektetett időt és munkát – mutatnak rá.

Így a srácoknál alapelv: kizárólag megvásárolt zenékből állítják össze a műsoraikat, amik leírásában kivétel nélkül fel is tüntetik az előadókat és még a pontos helyet is, ahonnan az adott zenék beszerezhetők. Kitartanak amellett a hitük mellett, hogy a zenevásárlás nem egy teljesítmény, hanem egy norma kellene, hogy legyen; a világ legtermészetesebb dolga.

– A zene szeretetének nem abban kellene megnyilvánulnia, hogy minden zenét felhalmozunk; legyen elég számunkra legkedvesebbeket a polcra tenni. Nem olcsó dolog a lemezgyűjtés, de nem is az a célja, hogy a létező összes kiadvány a birtokunkban legyen. Azért vannak a különböző DJ-k, hogy bemutathassák nekünk a különböző stílusokat. Legalábbis régen erről szólt a szakma, mára pedig mindenki DJ akar lenni, ráadásul úgy, hogy magába a zenébe legtöbbször nem is akarnak invesztálni, holott a hangsúly továbbra is a lejátszott zenéken van. Már a vásárolt digitális zene is előrelépésnek minősül, a bakelit pedig lényegében egy korlenyomat, ami nem vész el a digitális könyvtárak százaiban, hanem maximum a polcon porosodik, amit sok évvel később is elő lehet újra venni.

Ezeket a régimódinak nevezhető értékeket képviselve igyekszik tehát a Phonoda – miniSeries életben tartani egy olyan attitűdöt, amiben a fókusz továbbra is a zenén, a zenék alkotóin van, és azon, hogy fedezzük fel a legapróbb értékeket is, főleg a mai high-tech világban, ahol mindenre van kiskapu, minden elérhető, miközben észre sem vesszük már, hogy nem támogatjuk még azt sem, amit szeretünk, amiben hiszünk.

Zárásként pedig mutatunk néhány mixet, ITT érhetők el – kellemes hallgatózást!

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!