Ugrás a tartalomra

Szalamander: idén is a legfényesebb diákhagyományok színtere lett Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 27. csütörtök 07:32
A Miskolci Egyetem végzős hallgatói fáklyákkal, „Bursch-nótákat" énekelve, felvonulással búcsúztak a várostól.
Juhász Ákos képgalériája

A Miskolci Egyetem június 26-án este tartotta a hagyományos valétálási ünnepségét, a Szalamandert, amely a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánított „Selmeci diákhagyományok” talán leglátványosabb eleme: a végzős hallgatók fáklyás felvonulással búcsúznak a várostól és az egyetemtől. A Miskolci Egyetem a selmeci hagyományokat követve, évtizedek óta így búcsúztatja végzőseit.

A Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata által szervezett látványos esemény a campuson indul és a belvárosban folytatódik, és évről évre helyi látványosságnak számít.

A hallgatók egy csoportja bányászlámpással indul el „szalamander" alakzatban a Városház térről a Széchenyi utcára, onnan a Kazinczy út felé folytatják útjukat, őket a végzős hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat" énekelve követik a felvonulás útvonalán.

De honnan a szalamander? Természetesen a Selmeci Akadémiáról.

A legenda szerint egy Sebenitz nevű pásztor a sziklákon legeltette nyáját, amikor két gyíkot vett észre. A gyíkok hátán, vagy másik változat szerint a gyíkok helyén ezüst és arany por csillogott. Ezek a gyíkok mutatták meg az ezüst- és aranylelőhelyeket. Évszázadokon át Magyarország legfontosabb ezüst- és aranybányái voltak itt. A város német és magyar nevét a pásztor nevéről kapta: Schemnitz és Selmec. A gyíkok a város különböző régi címereiben is megtalálhatóak. És évente megrendezik a "Szalamander ünnepségeket".

 

További hírek

Olvasnivaló