Ugrás a tartalomra

A lila számtalan árnyalatában pompázik, kedvencünk: a levendula

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 28. péntek 13:23
Hetekig is viríthat, akár augusztus elejéig a kertek ékessége lehet, illata pedig megnyugtatja a testet és a lelket.
Fotó: Kiss-Kalocsai Ágnes

Idén az egyébként szokásosnál hetekkel hamarabb, már június elején elkezdett virágozni a levendula, lassan a virágzás véget is ér – mondják a szakemberek, bár fajtától is függ. Normál esetben június végén, napfordulókor kell kezdeni a szüretet. 

Magyarországon a francia és az angol levendula fajtái is megtalálhatók. Legnagyobb számban Tihanyban találkozhatunk levendulamezővel, ahová a történelmi feljegyzések szerint Franciaországból hozták az első töveket. A különlegesen jellemző illata miatt először a kozmetikai ipar hasznosította, parfümök, illóolajok készítéséhez használták, de kiderült, hogy ennél jóval sokoldalúbb növényről van szó. Hamar elindult hódító útjára hazánkban is.

Miután nyolc évvel ezelőtt elkezdett kecskéket tartani, először hobbi szinten készített szappanokat a kecsketejből. Ekkor még 15 illatot használt és azt vette észre, hogy a levendulás az összes közül a legközkedveltebb – mondta Vizi Mónika, a szentistvánbaksai Szappanház vezetője.  

Fotó: Gidatitok manufaktúra

- Amikor elindították a manufaktúrát, már csak levendulás szappanokat gyártottak. A levendula olajnak idegnyugtató, stresszoldó hatása van és a szappant természetes módon fehéríti – tudatta a szappankészítő. 

Mivel főként textillel foglalkozik, így a levendulát is arra használja, hogy kis mackókat, színes anyagból készült muffinokat, babákat töltsön meg vele – sorolta Kiss-Kalocsai Ágnes kézműves. A gyerekeket – csakúgy, mint a felnőtteket – megnyugtatja a levendula illata, szeretik morzsolgatni azokat a textil figurákat, amelyekben benne van a virág.

- A lila színt sokan azonosítják a levendulával. A vásárlók a lila ruhás figurákat szagolgatták, feltételezték, hogy levendula van benne, így az igényeknek megfelelve nagyjából öt éve elkezdte valóban megtölteni a darabokat – mondta a készítő. Azóta keresik is ezeket a termékeket. 

Fotó: Kiss-Kalocsai Ágnes

- Legutóbb Sajóbábonyban voltak egy rendezvényen, amely a népszerű növényről szólt és természetesen oda sok-sok levendulás textillel készültek – tette hozzá. A kézműves azt is elárulta, hogy ő inkább a színárnyalatait, formáját szereti a virágnak, azt is leginkább a természetben és nem egy vázában, az illata pedig neki túlságosan tolakodó, de sokan pontosan ezért szeretik.

A levendulának azonban nem csak az illata és a színe csábító, az íze miatt is sokan szeretik. Többnyire szörpöt készítenek belőle, ez a legelterjedtebb, de van, aki lekvár vagy méz ízesítésére is alkalmazza. 

Szurdok Renáta, a Kicsikacsaház családi gazdaság képviselője elmondta, hogy korábban ő is kipróbálta lekvár formájában ezt a növényt, de egy ideje már csak szörpöt készít belőle. Az azonban egész évben kelendő. 

- Nem kell sok levendula hozzá, az a nagyjából húsz tő, ami a kertjükben virágzik, bőven több, mint elegendő – jegyezte meg az őstermelő. Hozzátette: a termesztése is könnyű, nincs sok gond a növénnyel és a szörp előállítása is egyszerű folyamat. 

- A levendula az utóbbi években egyre népszerűbb, talán a stresszes életmód, a rohanó világ teszi, hiszen a növény nyugtató hatását mindenki elismeri – hangsúlyozta. Az íze – ahogyan az illata is - meglehetősen markáns, ezért azt nem mindenki tartja finomnak, de aki igen, az elkötelezett iránta. 

További hírek

Olvasnivaló