Ugrás a tartalomra

Szerető családra talált „a hatalmas szeretet gombóc”

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 26. vasárnap 13:38
Gazdikereső felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. Közel 250 érdeklődő levél érkezett, végül egy olyan családra esett a választás, amely sok időt tölt nyugdíjas vakvezető kutyával.

Nico korábbi gazdija sajnos elhunyt, ezért tettük közzé a felhívást – tájékoztatta a minap.hu-t Berta László, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs munkatársa. – Nagyon nehezen tudtunk dönteni, sok levél érkezett, ami persze örömmel töltött el minket, látva, hogy ennyi jó szándékú embert sikerült megszólítani. A jelentkezők nagy része alkalmasnak bizonyult az örökbefogadásra.

– Nyugalmazott vakvezető kutyáink, amennyiben lehetséges, a látássérült gazdáiknál maradnak, vagy a közeli családjukban helyezzük el őket. Ha erre nincs mód, és a kutya a kölyöknevelő programunk keretében nőtt fel, akkor a kölyöknevelője kapja meg a lehetőséget, hogy magához vegye. Emiatt csak az esetek nagyon kis százalékában fordul elő, hogy idős kutyáink számára új családot kell keresnünk – magyarázta Berta László.

Kialakult személyiség

Nico már 9 éves, teljesen kialakult, határozott személyiség, így nem kell találgatni, hogy milyen temperamentumú lesz. Ellentétben egy kölyök kutyussal, már nem igényel állandó odafigyelést és folyamatos nevelést, tehát jó választás a kisgyermekes család számára. Nico élénk, élvezi a napi sétákat és a játékot, de ha úgy adódik, elégedetten szunyókál napközben is.

Hanna sokat tanulhat Nicótól

– Új családja sok időt tölt nyugdíjas vakvezető kutyánkkal, óvodás gyerekükkel azonnal egymásra találtak. Nem csoda, hiszen Nico imádja a simogatást és az ölelést – tette hozzá a kommunikációs munkatárs.

Nico új családja, András, Andrea és gyermekük, Hanna. A szülők munkarendje lehetővé teszi, hogy sok időt töltsenek a kutyával. Az óvodás Hannával azonnal megértették egymást. Nico nagyon gyorsan beilleszkedett a család mindennapjaiba. Megtalálta a helyét az otthonukban, és színesebbé teszi az életüket a napi sétákkal, játékkal, gyakorlással. Egy idős kutya már sok élettapasztalattal rendelkezik, ezért gyorsan megérti, mit kérnek tőle. Nico ismeri a napi rutint, tudja, mit kell csinálni, amikor kinyitják az autó ajtaját, tudja, mit jelent a „séta” vagy az „ül” szó.

– Ahogy a legtöbb ember, aki kutyát hoz a családjába, én is egy pihe-puha, ennivaló, nedves orrú kölyökre gondoltam elsőre. Bár tudom, hogy a kölyökkutyák kedvesek és cukik, nagyon sok oka van annak, hogy egy idősebb kutya örökbefogadása mellett döntöttünk – mondja a Miskolcon élő Andrea az új családtagról.

– Szülőként úgy gondolom, hogy az 5 éves lányomnak Nico segít majd megérteni, mi az, hogy „gondoskodás” és „felelősség”. A közös sétáknak köszönhetően könnyebben mozdulunk ki a friss levegőre, többet mozgunk, és kevesebb időt töltünk a számítógép előtt. Úgy gondolom, hogy Nico a lehető legjobb kutyus számunkra. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg közös élmény vár ránk az elkövetkező években. Az elmúlt pár napban Nico megdöbbentő odaadással jutalmazta a foglalkozást, törődést, és mindent megtett annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat, ami megkönnyíti az új trükkök tanítását is. Nem beszélve arról, hogy kiváló terápiás kutya: imádja a simogatást és az ölelést. Egy hatalmas szeretet gombóc – mondja Andrea.

Andreáék tehát az új családtag miatt boldogok, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola pedig örömét fejezi ki amiatt, hogy április 27-ét, a Vakvezető Kutyák Világnapját szerető családjával tölti Nico.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!