Ugrás a tartalomra

Szmog helyett tiszta levegő - Hétvégén fellélegezhetünk

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 26. péntek 12:07
Ismét rossz minőségű a levegő Miskolcon, a szálló por koncentrációja az elmúlt napokban átlépte az egészségügyi határértéket és a helyzet egyelőre máig sem javult. Az előrejelzések szerint viszont holnap már fellélegezhetünk, az időjárás ugyanis hidegebbre és szelesebbre fordul, ami megtisztítja majd Miskolc levegőjét.

Bár szmogriadót még nem kellett elrendelni, a levegő minősége az elmúlt napokban ismét kifogásolható volt Miskolcon is, az előrejelzések szerint azonban már nem kell sokat várni az érezhető javulásra.

Szombaton hidegebb, szelesebb idő várható, ami átkeveri, megtisztítja majd a levegőt – mondta el a minap.hu-nak Kovács Attila meteorológus.

Ez azt jelenti, hogy holnap már fellélegezhetünk, a levegő minősége érezhetően javulni fog. Jó hír ez nemcsak a légúti betegségben szenvedőknek, az asztmásoknak, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek és az időseknek - akikre nézve a rossz levegőminőség a legkomolyabb egészségügyi kockázatot hordozza -, hanem mindenkinek, aki például kirándulást, vagy csak egy nagyobb sétát tervezett a hétvégére.

A rossz levegőminőség nem csak Miskolcon visszatérő probléma, a Sajó völgyében fekvő települések szinte mindegyike ugyanilyen gondokkal küzd. A helyzeten Miskolc elhelyezkedése sem javít, hiszen a város egy völgyben fekszik a Bükk hegység ölelésében, így itt könnyebben megreked a füst, vagy a szmog.

A leggyakrabban a fűtési szezonban romlik érezhetően a levegő minősége szinte valamennyi településen, mivel még mindig sokan fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, például fával. A kályhákba, kandallókba gyakran kerül nedves, vizes tűzifa, a kémények pedig emiatt szinte ontják magukból a fehéres füstöt. Ehhez jönnek még hozzá az utakon futó autók kipufogógázai.

A jobb levegőért az ipari cégek, gyárak és üzemek mellett a lakosság is sokat tehet, ha például autó helyett a tömegközlekedést választjuk, fa és szén helyett gázzal fűtünk, nem égetünk avart, hulladékot, vagy éppen műanyagokat.

További hírek

Olvasnivaló